Scroll Top

Одржана прва Клет – међународна јуниорска лига у Новом Саду

odrzana-prva-klet-medjunarodna-juniorska-liga-u-novom-sadu
Сличне теме

Клет – међународна јуниорска лига је одиграна у склопу фестивала „Војводина опен 2024“ у Новом Саду

У свечаној сали Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн“ се окупило 17 екипа из пет земаља и за таблом се нашло 88 малишана

Такмичење је повлачењем симболичног првог потеза отворио Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста. Организатор фестивала је био Шаховски савез Војводине, чији је председник Зоран Станимировић за „Дневник” изјавио да је идеја за покретање оваквог такмичења дошла након успешно организоване Војвођанске јуниорске лиге, на којој је било 30 екипа, па се јавила жеља да се деца из Војводине опробају и против вршњака из других земаља.

Додао је да ће се трудити да следеће године Клет – међународна лига буде у бољем термину, јер су уписи у току у свим земљама региона. Покровитељи фестивала су Покрајински секретаријат за спорт и омладину, Шаховски савез Србије и Издавачка кућа „Клет“, која је обезбедила вредне награде за све учеснике, која је обезбедила вредне награде за све учеснике, које је доделио директор информатичког сектора „Клета” Илија Ћосовић.

Организација је била на високом нивоу, о чему сведочи и изјава председника ШК Гимназијалац из Бачке Паланке, чији су се омладинци одлично показали.

– Гимназијалац у потпуности подржава ову иницијативу и искрено се надамо да ће постати традиција, те наставити да окупља велики број екипа. Екипни формат је одлична идеја, јер тимска победа, по мени, има већу вредност од индивидуалних, нарочито код младих. Све похвале Шаховском савезу Војводине за организацију – истакао је Иван Тот.

Након девет одиграних кола по убрзаном темпу игре, апсолутно доминантном се показала екипа из Индије Веламал Нексус, која је имала све победе и за коју су играли интермајстори Асват и Суреш Харш, ФИДЕ мајстор Рохит, Пранав и Есенија Весецкаја. Први пратиоци су им биле две екипе из Београда – Раднички и Партизан.

Другопласирани Раднички је имао шест поена мање од победника. За њих су наступали ФИДЕ мајстор Марко Милановић, Јури Кодко, Павле Ћирић, Марта Дакић и Димитрије Томић. Бронза је припала Партизану, за који су играли Растко Марјановић, Никола Гвозден, Страхиња Бајкић и Елеонора Томановић.

С. Костић

Фото: Шаховски савез Војводине

Додај коментар: