Scroll Top

Објављен трејлер за домаћи филм ,,78 дана“ редитеља Емилије Гашић

objavljen-trejler-za-domaci-film-78-dana-reditelja-emilije-gasic
Сличне теме

,,78 ДАНА“ проглашен најбољим филмом на фестивалу у Пољској и добитник награде младог жирија и признања за најбољу монтажу у Валенсији

Домаће остварење ,,78 дана“ овенчано је са још једном престижном наградом међународног филмског фестивала и након освојених главних награда на Кипру и у Аустрији, филм редитељке и сценаристкиње Емилије Гашић проглашен је најбољим и на управо одржаном Тофифест-у, у Пољској.

У збирку престижних признања уврштене су и награде са Cinema Jove фестивала у Валенсији, за најбољу монтажу, као и она коју додељује млади жири, а поводом успеха који филм постиже у светским такмичарским програмима обајваљен је и први трејлер домаћег филма.

Сниман на hi-8 касетама, остављајући утисак као да је реч о заборављеном снимку са касете која је пронађена након много година, ,,78 дана“  смешта нас у 1999. годину, у мало место у Србији у време бомбардовања.

Након очевог одласка у војску, сестре Соња (17) и Драгана (15) започињу видео дневник на кућној камери, снимајући, док дани пролазе мирну природу око себе, дрхтаво ноћно небо током ваздушних напада и задиркивање своје седмогодишње сестре Тијане.

Ствари почињу да се мењају када мистериозни дечак и његова стидљива, млађа сестра стигну из Београда и уселе се у комшијску кућу. Убрзо, нова пријатељства, први пољупци и прва разочарања, замењују страх од бомби.

-Због те аутентичности и невероватне везе између три главне глумице које играју сестре, људи углавном помисле да је филм документарац иако је играни, истакла је редитељка.

Главне улоге поверене су глумицама млађе генерације Викторији Васиљевић, Тамари Гајовић, Милици Гицић и Маши Ћировић, а остале улоге носе и познатији глумци Павле Чемерикић, Јелена Ђокић и Горан Богдан.

Филм ,,78 дана“ имао је светску премијеру на међународном фестивалу у Ротердаму (IFFR) у програму Бригхт Футуре. Приказан је у такмичарским програмима на фестивалу OFF Camera у Кракову, IndieLisboa у Лисабону и Фестивал De Cine Al Este у Лими, Перу. Награђен је на филмским фестивалима на Кипру (Cyprus Film Days) и у Инсбруку, у Аустрији (IFFI).

Од 29 августа филм наћи ће се на репертоару домаћих биоскопа.

Филм ,,78 дана“ настао је у копродукцији српске куће Set Sail Films и бањалучке продукције Неоарт уз подршку Филмског центра Србије и Аудиовизуелног центра Републике Српске.

Фото: Промо

Додај коментар: