Scroll Top

Остеопороза, тихи крадљивац костију

osteoporoza-tihi-kradlivats-kostiju
Сличне теме
Dodela Svetosavske nagrade

Волео бих да у будућности допринесем развоју науке и човечанству, али и...

ДОКТОР МЛАДЕН ДАМЊАНОВИЋ О ПРЕВЕНЦИЈИ БОЛЕСТИ КОСТИЈУ

Европска истраживања показују да око 200 милиона људи у свету болује од остеопорозе, истиче доктор Младен Дамњановић

Чињеница је да је ово најчешће обољење у популацији изнад 60 година, док је код млађих углав­ном последица терапија код он­колошких пацијената и других тешких обољења. Обољење се не може спречити, већ се само може одложити почетак здра­вим животом, адекватном ис­храном, физичком активношћу. Све су то фактори за адекватно стварање и одржавање коштане масе. Оно што је важно истаћи јесте да и мушкарци могу има­ ти остеопорозу, али свакако ређе него жене, опет најчешће после 60 година.

Превенција подразумева здрав живот, ре­довну физичку активност кроз кретање, употребу витамина и балансирану исхрану ­ почиње разговор за Борбу доктор Мла­ден Дамњановић, специјалиста ортопедије.

Како да препознамо пр­ве симптоме болести?

– Симптоми остеопорозе су углавном неодређени, оно што је најчешће јесте бол. Разлози због чега дијагностикујемо и лечимо остеопорозу су компликације у виду прелома. Преломи код па­цијената с остеопорозом су чести и јављају се као последица повре­да без неке велике силе. То значи и да најобичнији пад на равном може довести до прелома, а код здравих особа не би дошло до тога. Најозбиљнији преломи су преломи кука, затим пршљенова кичменог стуба, а такође су врло заступљени преломи у ручном зглобу и рамену. Дијагностика се састоји од прегледа лекара, затим рендгенских снимака, али златни стандард за дијагностику остео­порозе остаје мерење густине костију.

Постоји посебан апарат за мерење густине костију који се зове ДЕXА, где се добијају нуме­ричке вредности и кривуља која говори да ли пацијент има остео­порозу или не.

Када је право време за мерење густине костију?

­Дијагностика остеопорозе кроз мерење густине костију је кључни начин за утврђивање присуства болести у организму. Право време је када прође годину дана од мено­паузе код жена, док је код мушка­раца уколико се појаве болови у кичми и зглобовима, а да притом није откривено неко друго обољење. Потребно је такође нагласити да мушкарци могу имати остео­порозу, али свакако знатно ређе него жене, након што напуне 60 и више година.

Вишемесечне тегобе након коронавируса

– Оно што видимо у пракси јесте да велики број пацијената после прележаног КОВИД-19 има вишемесечне болове у зглобовима, костима и кичми. То су јаки и упорни болови који се, и поред терапије, врло често дуго одржавају. Добра вест је да они пролазе, али понекад треба и више месеци. Да би се пандемија завршила, поред одређених мера којих се треба придржавати, потребно је да радимо  на  колективном  имунитету кроз програм вакцинације што већег броја људи, како у нашој земљи тако и на глобалном нивоу. Тек тада ћемо се вратити у нормалне токове, а пандемија ће нестати – сматра Дамњановић.

Када је реч о преве­ нцији, који су ваши савети? ­

Обољење се не може спречити, већ се може одложити, пре свега, вођењем здравог живота, крета­њем и балансираном исхраном

Оно што је важно истаћи јесте да нормалном исхраном после четврте деценије људи не могу да унесу и створе довољно вита­мина Д, тако да се препоручује суплементација витамином Д, калцијумом с такозваним висо­ким дозама, док, када се већ ди­јагностикује остеопороза, те дозе су знатно веће, а такође се може увести и неки лек из групе бис­фосфоната.

ФОТО: МЕДИЦИНА.ЦАП.РС

Каква су предвиђања за проблеме обољења од остеопорозе у будућности?

– Остеопороза ће, нажалост, бити и даље једно од водећих обољења које утиче на квали­тет живота људи. Због великог процента старијих особа у попу­лацији представљаће значајан проблем и у будућности. Сходно томе, превенција, здрав живот, адекватна исхрана, већа физичка активност, употреба витамина само су неки од фактора који су неопходни када је реч о остео­порози.

аутор КРИСТИНА AНТИЋ

Додај коментар: