Scroll Top

ОТКРИВЕНА БИСТА “МАРКО КРАЉЕВИЋ” У ГОЛУБАЧКОМ ГРАДУ

otkrivena-bista-marko-kralevi-u-gol
Сличне теме

У комплексу тврђаве Голубачки град, седмог августа откривена је биста „Марко Краљевић“, дело скулптора Велимира Каравелића.

Том приликом на обали Дунава одржан је спектакуларан програм  под називом „Марко Краљевић међ‘ тврђавским вилама“.

Глумица Биљана Ђуровић осмислила је сценарио који је изнедрио у прави глумачко-музички перформанс. Догађај је увеличала и вокална солисткиња Даница Крстић у пратњи триа „Балкан концерт“ и студенткиње Факултета музичке уметности и Факултета савремених уметности из Београда. Извеле су сасвим нов репертоар које су красиле песме о вилама, Марку Краљевићу, кнезу Лазару…

Даница Крстић је за “Борбу” изјавила да јој је била част наступити у једном таквом амбијенту, с обзиром на то да нема много уметника прилику да то искуси. Очекивања су јој била превелика јер, како каже, познаје озбиљан приступ и саме госпође Искре Максимовић, директорке Друштва „Тврђава Голубачки град“ д.о.о која је, по њеним речима хвале, сјајан човек и руководилац једног тако култног локалитета.

Велимир Каравелић велики је скулптор нашег времена и броји мноштво награда за свој живот и дело. Рођен је 1952. године у Будисавцима код Пећи.

За време које се бави овим занатом, учествовао је на око 200 групних изложби, а изведеним скулптурама у простору, налик овој у Голупцу, могу се похвалити и градови попут Љубљане, Краљева, Пожеге, Ариља, Гуче, Београда и бројних других…

                                                                                     Александра Ђорђевић

фото: Голубачки град

Додај коментар: