Scroll Top

Овогодишњи Битеф од 13. до 25. септембра

ovogodishni-bitef-od-13-do-25-septembra
Сличне теме

Овогодишњи Битеф биће одржан од 13. до 25. септембра и имаће дупло издање, 54/55 по реду, са 14 представа, десетак реприза и богатим пратећим програмом, најављено је данас на конференцији за новинаре у Старом двору. Конференцији су присуствовали секретар за културу Иван Карл, уметнички директор Битефа Иван Меденица, директор Битеф театра Милош Латиновић, директор Гете института Франк Бауман и аташе за културу Француског института у Србији Катрин Фодри.

Секретар за културу Иван Карл подсетио је да Битеф није одржан прошле године у пуном капацитету, већ само пролог због пандемије вируса корона и истакао да је то разлог што ове године имамо дупло издање фестивала. Желимо да наставимо континуитет, Битеф се ближи свом шездесетом издању и на овај начин нећемо имати „празан ход” у њеном историјату, истакао је Карл.

– Овогодишњи Битеф је специфичан, али због тога и најатрактивнији. Ми смо препознали труд Битеф театра, уметничког директора и одбора манифестације и определили смо знатно већи буџет у износу од 45 милиона динара, уз средства која су дата на конкурсу Министарства културе, као и средства спонзора. Подсетићу да Град Београд у ово време одржава читав низ и других културних дешавања, па смо тако отворили нови Белеф који траје до 27. августа, 11. септембра почеће Сајам књига, 13. септембра почиње Битеф, потом Радост Европе, Џез фестивал, Бемус и друге манифестације. Сви наши фестивали су сачувани и у време короне чиме смо очували континуитет и потенцијал манифестација које су део Београд – казао је Карл.

Уметнички директор Битефа Иван Меденица подсетио је да је слоган предстојећег Битефа „На ивици будућности” идентичан претходном и да представља наставак прошлогодишње манифестације.

– Неки од разлога за овај слоган су еколошка криза, климатске промене, загађење ваздуха и сви проблеми који их прате. То је и главна тема Битефа, па ће тако у првом делу фестивала доминирати еколошка криза па све до постхуманизма, света у коме ће постојати боља равнотежа између нас и природе. То је тематска линија из које проистиче и уметничка, јер ћемо у другом делу преиспитивати живо извођачко присуство на сцени. Биће ту и робота, дронова, извођачко тело ће бити деконструисано, испитивано и разграђивано светлосним ефектима, вештачком интелигенцијом и на друге начине – казао је Меденица и најавио 14 представа у главној такмичарској селекцији.

Директор Гете института Франк Бауман и аташе за културу Француског института у Србији Катрин Фодри изразили су задовољство што могу да подрже овогодишњи Битеф и најавили представе из својих земаља.

На овогодшњем, 54/55. Битефу, у такмичарском делу фестивала биће приказане представе „Ливинг рум”, „Цемент Београд”, „Плућа”, „Климатски плесови”, „Непријатељ народа”, „Каспар”, „Фјутур Форчун”, „Опчинио сам те”, „Вишњик у Вишњику”, „Као да крај није ни сасвим близу”, „Конференција одсутних” и „Флеш” у извођењу позоришних трупа из Србије, Немачке, Француске, Белгије, Словеније и других земаља.

Извор: beograd.rs

Додај коментар: