Scroll Top

Пети фестивал француског филма

peti-festival-francuskog-filma
Сличне теме

Фестивал француског филма биће одржан од 14. до 18. јуна на неколико локација у Београду, Новом Саду и Нишу

На овогодишњем петом, јубиларном издању публика ће имати прилику да погледа најновија остварења из Француске, од којих више њих припадају овогодишњој селекцији Канског фестивала, једног од најзначајнијих филмских сусрета у свету.

Станислас Пјере, директор Француског института у Србији и саветник за сарадњу и културу при Амбасади Француске је поводом новог издања ове манифестације истакао да је фестивал за кратко време успео да се наметне као значајна филмска манифестација и да су од прошле године постали културна манифестација од значаја општине Стари Град, на шта су веома поносни.

-Фестивал, чији су оснивачи Француски институт у Србији и дистрибутерска кућа МеgaCom Филм за циљ има да на једном месту, изван великих фестивала, београђанима пружи прилику да погледају што Француска има да понуди у области филма, као и гостовања реномираних француских глумаца и редитеља, истакао је Пјере.

Пројекције ће бити одржане на обалама река Сава и Дунав (Косанчићевом венцу, Силосима и на платоу између две куле на Ушћу).

Француски филмови гледаће се и у биоскопским салама у Нишу и Новом Саду (у биоскопу Вилинград и у Културном центру Новог Сада), а приказивањем филмова на Косанчићевом венцу уједно ће бити отворена и манифестација Староградско лето у организацији општине Стари град.

Фестивал сваке године бира кума или куму који својим репутацијом подржавају фестивал. Кум овогодишњег издања је редитељ Срдан Голубовић, награђивани аутор чији филмови су остварени у копродукцији са Француском.

Фото: Промо

Додај коментар: