Scroll Top

Племенита игра – мост који спаја

plemenita-igra-most-koji-spaja
Сличне теме

Одржан 54. Међународни велемајсторски турнир шахисткиња

Турнир с традицијом од преко пола века убраја се у један од три најстарија у Европи


Међународни велемајсторски турнир шахисткиња, који се обично игра поводом Осмог марта, ове године добио је други датум одржавања, од 8. до 14. маја, у Свечаној сали Математичке гимназије у Београду.

Разлог померања је што су током марта одржана два појединачна европска првенства – за мушкарце у Врњачкој Бањи и за жене у Црној Гори.

Осмомартовски турнир сматра се једним од најважнијих такмичења у календару Шаховског савеза Београд с обзиром на то да се одржава већ 54 године и спада у један од три најстарија турнира у Европи.

На овогодишњем издању наступило је десет шахисткиња, од којих су четири носиоци највише велемајсторске титуле.

Након седам дана неизвесних борби, шампионску титулу освојила је гошћа из Украјине WIM Анастасија Рахмангулова, којој је припала и новчана награда у вредности од 450 евра.

Друго место освојила је Софија Погорелских, млада Рускиња која од пре месец дана игра под заставом Србије, а треће репрезентативка Србије Јована Ерић.

Награде учесницама уручили су председник ШСБ Андрија Јоргић, директорка Математичке гимназије Мирјана Катић, народни послани Угљеша Мрдић и члан УО ШСБ Владимир Кокановић.

Мирјана Катић је истакла да јој је част што је један овакав турнир, с дугом традицијом, одржан баш у овој гимназији, као и да се нада да ће Математичка гимназија имати једног дана ученицу која ће учествовати на овом турниру.

– Шах је сјајна ствар, спорт, начин размишљања, може се играти од малих ногу до позног периода и волела бих да се сви млади људи у Србији, пре свега ученици основних и средњих школа, врате шаху. То је један од најплеменитијих спортова којима деца могу да се баве, а у овом времену више него икад им је то потребно – истакла је Мирјана Катић.

Андрија Јоргић честитао је шахисткињама на успеху и захвалио свима који су учествовали у организацији овог турнира и дали подршку и допринос.

– Један од главних циљева јесте да промовишемо женски шах јер је једва 10 процената жена заступљено у светском шаху. Ми желимо да те бројке поправимо, али и да учинимо све што можемо да вратимо шах у школе. Шах најмлађима даје посебну димензију образовања и зато желимо да мотивишемо децу да развијају моторику и укрштају копља, али шаховским фигурама јер је шах попут путева који приближавају и мостова који спајају. Шаховски савез Београда ће и у наредном периоду наставити с радом и плановима, организоваћемо у Београду још турнира, а идемо у сусрет и обележавању годишњице ШСБ 15. јуна – поручио је Јоргић.

Првопласирана Анастасија Рахмангулова истакла је да је за њу победа на овом такмичењу велики успех.

– Последњи пут сам победила пре четири године и за мене је ова победа велики корак напред. Надам се да неће бити последња јер у наредном периоду желим још турнира и надам се добром успеху – рекла је овогодишња победница.

Фото: Предраг Митић

Додај коментар: