Scroll Top

Подршка пацијентима од превентиве до лечења

podrshka-patsijentima-od-preventive-do
Сличне теме

НАЦИОНАЛНО УДРУЖЕЊЕ АЛЕРГИЈА И ЈА

За алергију се може рећи да је болест данашњице која све више узима маха и захтева посебан начин живота и увођење нових животних навика. У жељи да се помогне свима који се суочавају с алергијама у различитим облицима и пацијентима пружи конкретне савете и информације о дијагностици, лечењу и превентивној терапији, а све то у сарадњи са стручњацима из области алергологије, основано је Национално удружење Алергија и ја – прво удружење пацијената у Србији које се бави питањима алергија, целијакије и осталим аутоимуним болестима које захтевају посебну исхрану.

– Рад удружења се заснива, пре свега, на идеји да за пацијенте с алергијама све буде бесплатно јер сам живот с алергијама већ намеће додатни економски терет породицама. С обзиром на то да је удружење настало из личних искустава људи који су од самог почетка уз удружење, чланове,  пре  свега, чине    родитељи    деце с  алергијским  болестима (атопијским дерматитисом, алергијским ринитисом, алергијом на храну, астмом), али и другим болестима, као што је целијакија, које подразумевају специфичну исхрану. Чланове, такође, чине и млади и одрасли пацијенти, као и чланови њихових породица који желе да их додатно подрже и све већи број лекара и других стручњака који се професионално баве алергијама, а препознали су нашу визију као нешто што има виши циљ – објашњава за Борбу Тијана Ступљанин, чланица удружења.

Поред директне помоћи и подршке пацијентима, удружење ради и на подизању свести друштва и стручне јавности о алергијама, које достижу епидемиолошке размере и све чешће се удружују с другим болестима, па се и тешки облици алергија и компликације с алергијама све чешће јављају, чиме се и проблеми пацијената умножавају, а јавност није довољно упозната с тим и подршка често изостаје. У оквиру удружења постоји и интернет-платформа бесплатног алерголошког саветовалишта.

– Циљ алерголошког саветовалишта је двострук. С једне стране, саветовалиште тежи да убрза долазак до дијагнозе и олакша пацијенту лечење, док истовремено настојимо да подстакнемо сарадњу међу лекарима и дођемо до мултидисциплинарног приступа алергијама, као и индивидуални приступ сваком пацијенту јер ако имате некога с алергијама на храну и астмом, њему је потребан и гастроентеролог и пулмолог и алерголог и нутрициониста, а често и психолог – истиче Тијана Ступљанин.

Рођендан у мају

Национално удружење Алергија и ја прослави ло је у мају ове године четврти рођендан. Није случајно што је основа но баш у том месецу с обзиром на то да је мај управо и посвећен алер гијским обољењима, а у истом месецу се обеле жава Светски дан астме и Међународна недеља нутритивних алергија, као и Светски дан цели јакије. Kада је реч о буду ћим плановима, удру жење има неколико дугорочних пројеката на којима константно ради, али и нове идеје и пројекте који се ослања ју један на други и подр жавају њихове основне циљеве

Додај коментар: