Scroll Top

Болест модерног доба

bolest-modernog-doba
Сличне теме

ОКО ЧЕТВРТИНЕ ПОПУЛАЦИЈЕ ИМА НЕКИ ВИД АЛЕРГИЈЕ

Алергијска реакција се никада не испољава након првог сусрета с алергеном, већ након поновљеног контакта с њим

Према доступним подацима, око 25 одсто светске популације има неки вид алергије и тај број је у сталном порасту, нарочито код деце. Слободно се може рећи да је алергија болест данашњице која изискује посебан начин живота и увођење нових животних навика. О превенцији, симптомима, али и узрочницима алергија, за Борбу говори др Гордана Петровић, алерголог и имунолог.

Др Гордана Петровић

Шта су алергије и који су им узрочници?

– Алергија је манифестација неадекватног, прејаког одговора имунског система на алерген. Алергени, узрочници алергије, могу бити разне честице у ваздуху (респираторни), у храни (нутритивни), лекови, веноми инсеката. Респираторни алергени могу бити честице полена или других делова биљака, гриње, кућна прашина, честице гљивица из ваздуха, делови животињске длаке, пљувачке, епитела разних животиња (често и кућних љубимаца). Нутритивни алергени су веома бројни и различити. Најчешће су то протеини млека, јаја, брашно, цитруси, орашиди, риба и морски плодови. Међутим, алергијске тегобе могу бити изазване и другим врстама хране, а веома често су изазване комбинацијом различитих намирница. Алергијска реакција се никада не испољава након првог сусрета с алергеном, већ након поновљеног контакта с њим. Склоност имунског система да алергијски реагује назива се атопија.

Kоји су симптоми алергија и када се они јављају?

– Алергијске манифестације су различите и у великој мери зависе и од изазивача, али и од реакције особе и захва ћености одређених органа. Може се јавити осип на кожи, праћен сврабом, по типу копривњаче,   отоци појединих делова тела. Kада су изазване респираторним алергенима, најчешће се манифестују секрецијом из носа, запушеношћу, кијањем, кашљем, понекад отежаним дисањем, гушењем. Нутритивне алергије се могу испољити, осим појавом кожних промена, повраћањем, проливом, али, иако ређе, и респираторним тегобама (кашаљ, гушење). Понекад се алергија може испољити и као потенцијално животно угрожавајућа реакција – анафилакса. Ова манифестација подразумева нагло насталу појаву отежаног дисања, пад крвног притиска, поремећај стања свести, често и изражен осип на кожи, појаву отока на лицу, у усној дупљи. Она захтева хитно збрињавање од лекара, у најближој доступној здравственој установи. Неретко се код деце која су склона алергијама може описати развој атопијског марша који подразумева појаву екцема у раним месецима живота, након тога развој нутритивних, а затим и респираторних алергија.

Шта су сезонске алергије и зашто настају?

– Сезонске алергије се јављају због осетљивости на поједине респираторне алергене и испољавају се у одређеним деловима године. Подразумевају појаву алергијских тегоба везаних за изложеност појединим поленима. Тако се алергије на полене трава или дрвећа јављају током пролећних или летњих месеци, а алергије на коровске биљке, у нашем поднебљу, крајем лета и током јесени. За разлику од њих, алергија на грињу и кућну прашину се манифестује током целе године.

Зашто се јавља алергија на сунце, поготово у додиру с морском водом, и како се лечити и заштитити?

– Сунчево зрачење може бити алерген, као и било који други агенс из окружења. Доказано је да је терапијска метода, поред узимања препарата калцијума и лекова из групе антихистаминика, и постепено излагање сунчевом зрачењу.

Kад је у питању алергија која се јави после уједа инсеката (комарца, пчеле, осе), шта ваља чинити?

– Алергије на веноме инсеката (пчела, оса, стршљен) могу бити различитог интензитета. Уколико се јави оток око места убода, црвенило , свраб, саветује се примена хладних облога локално и лекови из групе антихистаминика. Међутим, понекад се након убода ових инсеката јави анафилакса. Након неосредног збрињавања овакве реакције потребно је, уз праћење од имунолога и/или алерголога, спровести имунотерапију (која значајно модификује реакцију особе, те се њоме постиже значајна безбедност након евентуално поновљеног убода инсекта). Неретко се јавља и изразити оток, црвенило, свраб након убода комараца. У тим ситуацијама саветује се примена хладних облога или антихистаминских масти локално, а према потреби, и антихистаминика у облику сирупа или таблета.

Да ли алергије имају наследни фактор?

– Идентификовани су гени који су одговорни за развој склоности ка алергијским реакцијама. То најчешће значи да ће у породицама више чланова имати различите алергије. Често добијамо податак да једно или оба родитеља детета које има алергију има сличне тегобе. Али, осим генетске основе, за развој алергијских тегоба, значајни су и утицаји из окружења (такозвани егзогени фактори) и изложеност потенцијалном алергену.

Алергије код деце

Kоје се алергије најчешће јављају код деце?

– Утврђено је да су поједини гени одговорни за скло ност ка развоју алергија. Међутим, није довољна само ге нетска предиспозиција. Важно је и присуство алергена у окружењу да би дошло до развоја алергије. Најчешћи але ргени код деце су нутритивни (зависно од узраста, најпре, код одојчади и мале деце протеини крављег млека, јаја, а код мало старије деце и друге намирнице). Респираторни алергени такође значајно утичу на квалитет живота деце јер неретко изазивају тегобе различитог интензитета и за хтевају лечење.

аутор СНЕЖАНА ЂОРЂЕВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: РEXELS

Додај коментар: