Scroll Top

Пратећи програм изложбе ,,На стакленом путу – технологија стакла“

prate-i-program-izlozhbe-na-staklenom
Сличне теме

У оквиру Музеја науке и технике отворена је поставка ,,На стакленом путу – технологија стакла“ која је свечано отворена 10.11.2022. и биће доступна за посетиоце све до 15.11.2023. 

Тродневна радионице израде витража почиње данас и води је Александра Станишић, из атељеа „Станишић“, најстарије радионице за израду витража у Србији. Подсећамо да ће бити израђен витраж већег формата који ће бити поклоњен специјалној школи „Радивој Поповић“ из Земуна.

Након тога следи радионица конзервације и рестаурације стакла намењена стручној јавности, која ће се одржати од 6. до 10. децембра од 11 до 18 часова. Иако је овај програм намењен музејским и стручњацима из области заштите културног наслеђа, посетиоци ће моћи да присуствују као посматрачи. Радионице ће водити конзераваторке Маја Живковић, Народни музеј Србије и Драгана Ишљамовић, Народни музеј Ниш.

Недеља „мурано“ стакла биће одржана од 13. до 19. децембра, у периоду од 12 до 18 часова. Посетиоци ће у Музеју науке и технике бити у прилици да посматрају процес израде фигура од „мурано стакла“, које ствара Ирена Бурсаћ.

Проф. Михеле Зампедри, из атељеа „Артигианато Муранесе“ (Мурано, Италија) за производњу уметничких предмета од „мурано“ стакла, одржаће предавање „Мурано – Ветро – Венеција – паралелне судбине“, у петак, 16. децембра 2022. године, у 16 часова. Улаз је слободан.

Фото : Музеј науке и технике

Додај коментар: