Scroll Top

Предавање Катарине Анђелковић

predavane-katarine-an-elkovi
Сличне теме

03 Март 2021| 18:30 | Архитектура као визуелни ресурс: естетска рефлексија о последицама рата |

War [Un]Story: Изложба у Малој галерији Улупудс у Београду, Узун Миркова број 12, телефон 2622-582

Концепција ове изложбе заснива се на истраживању естетске рефлексије о последицама рата присвајањем концепта архитектуре као визуелног ресурса којим је причана и неиспричана прича. У осврту на апокалиптични сценарио НАТО бомбардовања бивше Савезне Републике Југославије (1999), приказани радови прате начин на који се ментална слика објекта Генералштаба војске Југославије мењала транзитирајући идентитет историјског догађаја. Нагласак је стављен на приказ како ратна траума савија време и мења просторну перцепцију у нелинеарни контакт, производец́и специфичне начине разумевања. Није ли ратна елегија засенила ентузијазам за сећањем и оживљавањем прошлости, или пак уступа место визуелним наративима да објасни прошлост или је барем сачува од заборава?

Пратећи програм

Будући да су сви радови настали у процесу истраживања у склопу програма докторских и постдокторских студија, Катарина ће одржати мултимедијално предавање у пратећем програму изложбе. На тај начин ће посетиоцима пружити увид у теоријске основе изложбене поставке. Сви приказани експерименти су публиковани у неколико врхунских интернационалних научних цасописа (Arts & Humanities Citation Index) у Италији, Шпанији, Енглеској, Холандији, Словачкој и Србији.

Биографија КАТАРИНА АНђЕЛКОВИћ

Пх.Д., М.Арцх.Енг., је теоретичар, архитекта у пракси, истраживач и сликар. У пролец́ном семестру 2021. године, Катарина је главни инструктор курса ручног цртања: Лице[а] архитектуре у Нјујорку.

Била је гостујући професор, катедре за креативну архитектуру, на Универзитету у Оклахоми у Сједињеним Америчким државама, Институту за теорију и историју облика у Ослу, Институту за урбанизам и пејзаж у Ослу, Универзитета у Београду – Архитектонског факултета, и гостујуц́и предавач на Мастер Студијама ТУ Делфт – Факултета за архитектуру, програма Докторских студија АХО – Школе за архитектуру и дизајн у Ослу, ФАУП – Архитектонског факултета Универзитета у Порту, и Основних студија ИТУ – Техничког Универзитета у Истанбулу.

Катарина предаје на интернационалним конференцијама у научној области савремена естетика архитектуре, филозофија филма, нових медија и града, истраживања цртања и визуелне културе у више од 26 земаља Европе, Уједињеног Краљевства, Северне Америке и Канаде. Катарина је истраживања објавила у истакнутим међународним часописима (A&HCI, Web of Science).

Аутор и коаутор, Катарина је добитник више награда од националног и међународног значаја за стручна остварења у области архитектуре и урбанизма. Стипендија Декана OU-College of Architecture омогуцћује њен истраживачки боравак у The Art Institute of Chicago, Ilinois. Именована је чланом групе Goff Chairs жене у архитектури, која укључује реномиране пројектанте Одил Дек [Odile Decq] и Дебору Берке [Deborah Berke].

Године 2016. у оквиру Националног пројекта који је подржала Влада Републике Србије, Катарина је позвана да у пуном ауторству истражи и осмисли архитектонско решење новог објекта за онкологију и радиологију Србије.

Добитница је Награде Привредне коморе Београда за најбољи мастер рад одбрањен на универзитетима у Србији у свим дисциплинама. Катарина је објавила две монографије као и поглавље у књизи и неколико чланака у часопису са Издавачем Intellect United Kingdom. Анђелковицћ је излагала ауторска дела на многим међународним архитектонским изложбама, изложбама ликовне уметности и фотографије, укључујуц́и три самосталне и бројне групне изложбе у галерији Pall Mall и Royal Opera Arcade у центру Лондона, Краљевској Хибернијанској академији у Даблину, Музеју МААТ у Лисабону, Међународном Бијеналу илустрације у Београду, ТУ Делфту у Холандији, Музеју примењене уметности у Београду, Народном музеју у Београду, Галерији Сингидунум у Београду, Галерији Централног војног клуба, Галерији Сулуј, Малој галерији и у галеријама културних центара широм Србије.

Додај коментар: