Scroll Top

ПРЕМИНУО ШАХОВСКИ ВЕЛЕМАЈСТОР БОРИСЛАВ БОРА ИВКОВ

preminuo-shahovski-velemajstor-boris
Сличне теме

Светски, српски и југословенски шаховски велемајстор Борислав Бора Ивков преминуо је у Београду у 89. години. Рођен у главном граду 12. новембра 1933, шахом је почео да е бави још са 10 година. Титулу шаховског мајстора освојио је са 16 година, док је велемајстор постао 1955. са свега 22 године. Освојио је 10 олимпијских медаља (шест сребрних и четири бронзане), пет медаља са светских и европских првенстава, три пута је био шампион Југославије, а победник је и бројних велемајсторских турнира.

Поред Светозара Глигорића, једини је наш шахиста који је био надомак титуле првака света, у чему га је спречио Швеђанин Ларсен 1965. Пет година касније био је члан тима Остатка света који је у Београду играо меч столећа против неприкосновеног Совјетског Савеза. Ивков је био члан репрезентације Југославиј пуних 30 година, а најдуже је наступао као члан ШК Црвена Звезда иако је неко време провео и у ШК Партизан, ШК Раднички и БШК Гамбит.

Поред успеха као играч, био је веома успешан и као аутор шаховских књига које су превођене и продаване на страним језицима али и као селектор мушке и женске репрезентације Југославије. Са мушким тимом, 1989, освојио је сребрне медаље и на светском и на европском првенству, док је са дамама 1999. године стигао до титуле вицешампиона старог континента.

Фото: Архива Борбе

Додај коментар: