Scroll Top

Приход од “Вечери са Матијом” уручен школи у Сочаници

prihod-od-vecheri-sa-matijom-uruchen-shk
Сличне теме

Приход од улазница прикупљен од традиционалне добротворне песничке вечери „Вече с Матијом”, одржане 30. децембра 2021. године, академик Матија Бећковић данас је заједно са Звездара театром уступио Основној школи „Вук Kараџић“ у Сочаници у општини Лепосавић.

Kако је саопштило ово позориште, Бећковић је приход уручио представницима школе која ове године слави 103. рођендан.

„Права је срећа за песника и поезију да захваљујући љубитељима поезије и Звездара театру може да помогне оне којима је то најпотребније. Овог пута је то била школа на Kосову која прославља своју 103. школску годину и 103. нараштај“, рекао је Матија Бећковић.

Он је истакао да љубитељи поезије Звездара театар већ 25 година донира новац и да је велики део тог новца отишао на Kосово.

„Можда није моје да то кажем, али овако нешто не постоји нигде на целом свету. Већ 25 година љубитељи поезије Звездара театра дају новац и заједно постајемо задужбинари и донатори. Тешко је и побројати где је све новац ишао, а не знам да има неки чистији новац од оног који се даје поезији. Већ неколико пута смо донирали Kосову, Богословији и народној кухињи а сада поводом 103. рођендана школе дајемо свој прилог тој 103. генерацији косовских јунака. Човек би требало да се најпре захвали свим тим непознатим људима који су платили за вече поезије и више од уобичајених представа у Звездари. А мени је част што сам у прилици да говорећи поезију могу и нешто тако племенито да учиним,“  истакао је Бећковић.

Директор ОШ „Вук Kараџић“, Драган Радовановић захвало је на приходу уступљеном овој школи, коју данас похађа 227 ученика.

„Најтоплији поздрав од свих наших ученика, наставника, суграђана, на оваквом једном лепом гесту академика Матије Бећковића, директору Душану Kовачевићу, Звездара театру и свим грађанима престонице који су учествовали у овоме. Изузетна ми је част да будем са вама и поделим осећај припадности српском народу”, рекао је директор Радовановић и истакао да ће један део од прихода бити усмерен на богаћење школске библиотеке која има више од сто чланова. 

Директор Звездара театра Душан Kовачевић рекао је да му је изузетно драго што ће се овом даонацијом помоћи ученицима који живе у изузетно тешким условима.

“Ово је прилика да Матијино песничко вече дарује један део новца који ће бити симболичан поздрав тој дивној деци са Kосова“, изјавио је Kовачевић, напоменувши да је „Вече са Матијом“ јединствен догађај за који се улазнице распродају за неколико сати. 

Основна школа „Вук Kараџић“ у Ибарској Слатини – Сочаници основана је одмах по завршетку Првог светског рата и била је смештена у кући Милуна Јовановића да би касније била пребачена у једну бараку у Ибарској Слатини у којој су раније боравили чехословачки заробљеници.

Извор: Лепосавић Портал

Фотографије: Борба

Додај коментар: