Scroll Top

Пролећно издање Мреже фестивала Јадранске регије

prolecno-izdanje-mreze-festivala-jadranske-regije
Сличне теме

Бесплатне пројекције у биоскопу и онлајн

Водеће регионалне филмске манифестације удружене у Мрежу фестивала Јадранске регије четврту годину заредом заједнички поздрављају долазак пролећа уз бесплатан филмски програм Пролећног издања, које се одржава од 11. до 21. априла 2024. године у биоскопима и онлајн.

Симултаним пројекцијама у биоскопским дворанама у Београду, Херцег Новом, Љубљани, Сарајеву и Загребу у четвртак, 11. априла у 18 сати отвориће филм Луксембург, Луксембург, прошлогодишњи добитник Adriatic Audience Award, награде публике за најбољи филм Мреже фестивала Јадранске регије.

Од 12. до 21. априла на онлине платформи ondemand.kinomeetingpoint.ba биће приказан прошлогодишњи победник Загреб Филм Фестивала Како се креснути и важан еколошки документарац о глобалном проблему пластике Пластична фантазија.

Луксембург, Луксембург украјинског редитеља Антиониа Лукича је хумористичан и бритки филм о очевима и синовима. Много је лепих места где се може умрети али Луксембург није међу њима. Када сазнају да је њихов отуђени отац болестан у Луксембургу, браћа близанци Коља и Васја одлазе на пут како би се поздравили с њим последњи пут. Хоће ли мушкарац ког затекну бити исти онај опаки фрајер ког се сећају? Филм је премјерно приказан у програму Хоризонти у Венецији.

Победнички филм 21. Загреб филм фестивала Како се креснути британске редитељке Моли Менинг Вокер прати тинејџерке, Тару, Скај и Ем, које планирају најбоље лето икада. У грчком градићу Малиа нема чега нема. Пиће, клубови, добра музика и момци – састојци за најбољу журку су ту. Тара има две мисије, добро се забавити и напокон се креснути. Наиме, она је једина у друштву која “то” још није обавила. Ова емпатична и жива прича о пријатељству, сексуалности и сазревању овенчана је наградом Известан поглед у Кану.

Документарни филм Пластична фантазија немачке редитељке Изе Вилингер говори о глобалној кризи пластике и један је од најважијих прошлогодишњих филмова на тему екологије. Упознајемо лобисте, научнике и активисте док покушавају да стану на крај катастрофалној производњи пластике. Кружна производња, греенwасхинг, микропластика, емисије угљеника и климатски расизам само су неке од тема о којима проговара овај ангажовани и темељно истражен документарац. Пластична фантазија део је Екоскоп посебног програма Мреже фестивала Јадранске регије који је осмишљен с циљем подизања свести о очувању природе и еколошкој одрживости.

Пролећно издање јединствени је догађај који окупља водеће регионалне фестивале удружене у Мрежу фестивала Јадранске регије: Сарајево Филм Фестивал (БиХ), Филмски фестивал Херцег Нови (Црна Гора), Љубљански филмски фестивал (Словенија), Фестивал ауторског филма (Србија) и Загреб Филм Фестивал (Хрватска).

Програм је бесплатан за сву публику с територије пет земаља чланица Мреже, уз претходну регистрацију на платформи ondemand.kinomeetingpoint.ba Мрежу фестивала Јадранске регије подржава Потпрограм МЕДИА Програма Креативне Европе и Амбасада Швајцарске у Босни и Херцеговини.

Фото: Промо

Додај коментар: