Scroll Top

Промоција каталога изложбе „Непоуздани приповедач” Мрђана Бајића

promotsija-kataloga-izlozhbe-nepouzd
Сличне теме

 У Музеју савремене уметности Београд у суботу 3. децембра 2022. године у 13 часова биће одржана промоција пратећег каталога изложбе „Непоуздани приповедач” Мрђана Бајића. Двојезична публикација на 280 страна доноси увиде у Бајићеву уметничку праксу као и у концепцију актулене изложбе која је постављена на свих пет нивоа Музеја и у Парку скулптура. Уметников богат и слојевит вишедеценијски скулпторски и цртачки опус представљен је и елабориран кроз ауторске текстове, фотодокументацију радова, музејске поставке и детаљну библиографију. Ауторски текстови дају значајан допринос у резимирању кључних карактеристика Бајићевих приступа, стратегија, модела и метода рада, токова проистицања идеја и процеса континуиране рефлексије о сопственим постигнућима унутар изабраног медија уметничког деловања као и промишљања позиције скулптуре у ширим јавним, друштвено-културолошким и идеолошким контекстима.

Аутори текстова у каталогу: Маријана Коларић, директорка Музеја савремене уметности Београд, проф. др Лидија Мереник, редовна професорка и управница Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Београду, италијански кустос и критичар проф. др Антонело Толве, Мирослав Карић и Жаклина Ратковић, кустоси МСУБ и изложбе „Непоуздани приповедач”, британски уметник Рицхард Деацон. Биографију, библиографију и каталошке податке припремила је Александра Мирчић кустоскиња изложбе и шефица Одељења за уметничку документацију МСУБ.

На промоцији говоре: уметник Мрђан Бајић, проф. др Лидија Мереник, проф. др Антонело Толве, др Ана Ереш, ауторка књиге „Мрђан Бајић: скулптотектура”, кустоси изложбе Мирослав Карић, Жаклина Ратковић и Александра Мирчић. 

„Иако су у рецентној серији његових радова отворена нова питања, пре свега о идентитету појединца пред транзицијским колективима постсоцијалистичких друштава у периоду највеће кризе либералног капитализма, радови и „посвете” ипак остају на крају двосмислени. Бајићево карактеристично опирање једносмерним читањима рада и уношење забуне кôдова чине одступницу за очување аутономије стваралаштва пред навалом политичких наратива или диктума. Зато што мишљење и делање треба да буду слободни, а дело отворено за различите интерпретације.”

Из текста Лидије Мереник „Секвенце сећања. Фрагменти о делу Мрђана Бајића”

„Бајић одувек осцилира између асамблажа и колажа у креирању, ерго, перманентних просторних, временских и пресецања како материјалних тако и менталних. Мануално, материјално и ментално су за њега три састојка метафоричког и метаморфичког проседеа што остварује путем сталног прилива идеја који саботира уобичајеност, и прекида не само билатерални однос између комуникације и уверавања, већ наводи посматрача да опази разноликост истине која је увек неухватљива, отворена за многе путеве и бројне предстраже.”

Из текста Антонела Толвеа „Ум као материја као сећање”

На промоцији сви заинтересовани ће моћи да купе каталог по сниженој цени од 2000 динара.Након промоције уметник Мрђан Бајић ће потписивати примерке каталога.

Фото: Промо

Додај коментар: