Scroll Top

Промоција књиге Јасмине Тумбас

promotsija-knige-jasmine-tumbas
Сличне теме

У Салону МСУБ у суботу 4. јуна у 18 часова одржаће се промоција и разговор поводом књиге „ И „ I Am Jugoslovenka!” Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism“ („Феминистичка политика перформанса током и после југословенског социјализма“) ауторке Јасмине Тумбас  а у издању Manchester University Press из 2022. године.

Обухватајући перформанс и концептуалну уметност, видео радове, филмску и поп музику, лезбејски активизам и новинске фотографије снајперисткиња у југословенским ратовима, књига анализира феминистички отпор у низу перформативних акција које манифестују радикално оличење југословенског антифашистичког, транснационалног и феминистичког наслеђа.

Обухвата мање познате али и оне добро познате уметнице од 1970-их до данас, укључујући Марину Абрамовић, Каталин Ладик, Сању Ивековић, Власту Делимар,  Шејлу Камерић, Тању Остојић и др. уз музичке легенде као што су Лепа Брена и Есма Реџепова.

Ауторка анализу спроводи и кроз поглед на неке од радова насталих током 70тих релевантних уметника као што су Зоран Поповић, Раша Тодосијевић, Младен Стилиновић, Богданка Познановић, Мирко Илић, Горанка Матић и др. „I am Југословенка“ прича јединствену причу о женском отпору кроз пресек феминизма, социјализма и национализма у источноевропској визуелној култури. “I am Југословенка” истиче и то да су квир-феминистички уметнички и политички отпор парадоксално били омогућени јединственом историјом патријархата и еманципације жена у социјалистичкој Југославији.

 Разговор ће бити вођен на енглеском језику.

Фото: Промо

Додај коментар: