Scroll Top

Прва презентација процеса сарадње на представи „Тројанке – реплика”

prva-prezentacija-procesa-saradnje-na-predstavi-trojanke-replika
Сличне теме

Тројанке – реплика је међу централним културним догађајима пројекта „Култура за промене: Ка бољим односима Србије и Косова кроз уметност и омладински активизам”

Партнери у пројекту који подржава Европска унија су Хелсиншки одбор за људска права и Артполис.

Презентација рада у настајању и разговор са уметницима одржаће се у четвртак, 7. септембра у 14 часова на Институту за уметничку игру (Булевар војводе Мишића 43).

Циљ овог пројекта је јачање друштвених капацитета за међуетнички дијалог између албанске и српске заједнице који ће ојачати подршку грађења у процесу нормализације односа између Србије и Косова као део њиховог пута европских интеграција.

Међу бројним активностима које су предвиђене овим пројектом је и активност са трогодишњим процесом, продукција кроскултурне позоришне представе у режији реномираних феминистичких редитељки Дијане Милошевић и Зане Хоџе, у извођењу 15 позоришних, плесних и музичких уметника из две земље.

Уметничка и активистичка сарадња између ДАХ театра и Артполиса траје више од 15 година уз размену и умрежавање, а „Тројанке – реплика”је природан наставак заједничког раста и стварања.

Представа се ослања на Еурипидову драму „Тројанке”.

Преплиће живот и борбу старих времена са модерним временима, одражавајући патњу, љубав, живот, благостање, солидарност и сарадњу.

Језик који ће се користити у представи: албански, српски, енглески, старогрчки.

Премијера представе 2024. године биће изведена у два наведена града, а ова представа ће се даље развијати како би наставила пут 2025. године.

Зашто наслов „Тројанке– реплика“?

-Желимо да створимо неку врсту одговора – „реплику“ Тројанкама, а не да понављамо нешто што се понавља вековима – жене су главне жртве свих сукоба.

Шта би данас могао да буде наш одговор, пошто желимо да се ова ситуација, везана за патњу жена, промени. Који би могли бити начини да се то промени, како да променимо начин на који ми као жене реагујемо на спиралу насиља кроз историју и на који начин да се одупремо.

У овим временима, када имамо утисак да страх и безнађе узимају свој данак, позваћемо се на цитат Томаса Џеферсона:

„Када неправда постане закон, побуна постаје дужност!“, поручују из Дах театра.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: