Scroll Top

ПРВИ ДАН НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ УЗ БЛАГОСЛОВ ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ПОРФИРИЈА

prvi-dan-nove-shkolske-godine-uz-blagos
Сличне теме

Ученици и запослени у Основној школи ,,Никола Тесла“ у Раковици имали су част да их 1. септембра, поводом поласка ученика првог разреда у школу, посети Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије. Патријарх Порфирије је у пратњи Епсикопа марчанског господина Саве и Епископа топличког господина Јеротеја присуствовао пригодном програму које су за своје млађе другаре прваке припремили ученици другог разреда заједно са својим учитељицама. Овом посебно радосном догађају присуствовали су и државни секретар МУП Републике Србије Милосав Миличковић, председник Градске Општине Раковица Милош Симић,
директорка Центра за културу и образовање Раковица Маријана Бутулија и парохијски свештеник о. Ненад Ђурђић.

Програм је започео наступом Певачког друштва ,,Прело“, а затим је директор школе мр Станислав Стевуљевић пригодним речима поздравио окупљене истакавши да је овај 1. септембар посебан по томе што су богатији за још једну генерацију најмлађих ученика и што ће њихов полазак у први разред бити уз благослов Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија.

У топлом обраћању  првацима и њиховим родитељима, рођацима, учитељима и наставницима Патријарх Порфирије присетио се својих ђачких дана и истакао важност игре и радости у животу детета и значај школе за буђење радозналости код деце, која је предуслов напредовања у свакој области. Патријарх Порфирије упутио је најмлађе ђаке на пут љубави и доброте који се налази у основи сваког напредовања и благословио све ученике, родитеље и запослене на почетку школске године. Након свечаног програма, Патријарх Порфирије је свим ученицима првог разреда и ученицима другог разреда који су учествовали у програму поделио иконе посебно припремљене за ову прилику.

Школи је Патријарх Порфирије поклонио икону Светог Саве, а од школе је за успомену понео свој портрет који је радила наставница ликовне културе Анита Ал-анбанки, као и  и фото- монографију школе. Након свечаног пријема првака, Патријарх је у наставничкој зборници разговарао са запосленима истакавши том приликом значај слоге и међусобног поштовања и неговања међусобних односа и у малим и у великим колективима. Патријархово обраћање приликом ове посете велика је лекција о свим хришћанским врлинама – о љубави, доброти, поштовању, разумевању и праштању.

Ова посета Његове Светости прва је посета Патријарха Порфирија некој школи откако је милошћу Божијом изабран за Патријарха  Светосавске цркве и најава будућих сусрета и сарадње. Полазак у школу 86. генерације првака основне школе “Никола Тесла” остаће посебно упамћен по срећним тренуцима које су поделили са Његовом Светошћу Патријархом српским господином Порфиријем.

Александра Дракулић

фото:Вирђил Пекурар

Додај коментар: