Scroll Top

РЕДИТЕЉКА ДИЈАНА МИЛОШЕВИЋ ДОБИТНИЦА СПЕЦИЈАЛНОГ ПРИЗНАЊА ЖИРИЈА ПРЕСТИЖНЕ ЕВРОПСКЕ НАГРАДЕ ЗА ПОДИЗАЊЕ СВЕСТИ О КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ HELENA VAS DE SILVA

reditelka-dijana-miloshevi-dobitnits
Сличне теме

Европа Ностра Србија и Дах Театар са поносом објављују да је жири Европске награде за подизање свести о културном наслеђу посвећеној Хелени Ваз да Силва, саопштио данас да је донео одлуку да се Специјално признање додели Дијани Милошевиц́, редитељки, професорки и уметници из Србије, која је оснивач и директор ДАХ театра – Истраживачког центра за културу и друштвене промене у Београду, у знак признања за њену кључну улогу у одбрани европске културе и вредности.

-У самој основи уметничких и научних истраживања Дијане Милошевиц́ увек је био значај културе као континуума, са акцентом на мултикултуралном наслеђу које је у основи наших друштава. Дијана Милошевиц́ је кроз многа своја дела оживела заборављене и неиспричане приче које нас спајају док славимо наше различитости. Док преиспитујемо своју перцепцију, наше навике и нашу прошлост, можемо разумети садашњост, тако да можемо да променимо будуц́ност. Између осталих тема, кроз свој рад – перформансе предавања, уметничке инсталације и текстове – истраживала је европске авангардне покрете као што су зенитизам и дадаизам, ангажујуц́и смеле интерпретације које дају комплексну представу ових уметничких покрета, а преко њих и наше свеукупно културно наслеђе, констатовао је жири којим председава Марија Каладо, председница Центро Национал де Цултура, састављен од независних стручњака из области културе, наслеђа и комуникација из различитих европских земаља  Францисцо Пинто Балсемао (Португал), председник медијске групе Импреса, Пиет Јаспаерт (Белгија), потпредседник Еуропа Ностра, Јоао Давид Нунес (Португал), потпредседник Цлубе Португуес де Импренса, Гуилхерме д’Оливеира Мартинс (Португал), управник Цалоусте Гулбенкиан фондације, Ирина Суботиц́ (Србија), председница Европа Ностра Србија и Маријана Итердал (Норвешка), чланица Савета Еуропе Ностре.

Европска награда за подизање јавне свести о културном наслеђу носи назив по Хелени Ваз да Силви (1939-2002), португалској новинарки, књижевници, културној активисткињи и политичарки, у знак сец́ања и признања за њен изузетан допринос промоцији културног наслеђа и европских идеала. Ово високо европско признање додељује се једном годишње, од 2013. године, европском грађанину или грађанки, чију су каријеру одликовале активности које шире, бране и промовишу европску културну баштину, посебно кроз књижевна или музичка дела, вести, чланке, хронике, фотографије, карикатуре, документарне прилоге, филмове и радио и/или телевизијске програме.

Фото: Наташа Новаковић

Додај коментар: