Scroll Top

Реиздање албума на винилу групе VIDEOSEX „Lacrimae Christi“

reizdanje-albuma-na-vinilu-grupe-videosex-lacrimae-christi
Сличне теме

Други албум групе Videosex, једног од легендарних бендова их 80-их, под називом Lacrimae Christi из 1985. године биће ускоро објављен и то први пут као међународно издање

Изворни снимци са овог албума су ремастеризовани и биће доступни на златном винилу.

Група Videosex, основана је 1982. године у Љубљани. Бенд су чинили Ања Рупел (вокал), Јанез Крижај (бас гитара), Изток Турк (бубњеви), Матјаж Коси (клавијатуре) и Нина Север (клавијатуре).

Бенд је дебитовао у Студентском културном центру у Београду, када је наступио с Децом социјализма и Катарином ИИ. Крајем 1983. објављују дебитантски сингл који укључује песме „Моја мама“ и „Како бих волио да си ту“.

Веома брзо Videosex стиче огромну популарност, а са албумом „Videosex ‘84“ из 1984. постају омиљени широм Југославије.

Део овог албума је и песма „Детективска прича“ која је доживела велики успех код публике.

Други албум „Lacrimae Christi“ („Кристове сузе“) Видеосеџ објављује 1985. Песме са овог албума „Сиви дан“ и „Тко је згазио госпођу мјесец“ постале су велики хитови. На албуму је гостовао клавијатуриста Лаза Ристовски (Бијело Дугме).

Б-страна албума снимљена је у тада актуелном поп стилу с елементима свинг- џеза.

У односу на први албум, продукција овог албума била је врхунска, јер су коришћене најмодерније технике снимања и компоновања.

Ремастеризовано издање које у Србији излази посредством издавачке куће Масцом садржи неке од највећих хитова: „Сиви дан“, „Стаклено небо“, „Мјесец“, „Тко је згазио госпођу мјесец“ и многе друге.

Након овог Видеосеџ објављује мини-албум „Свет је зопет млад“ 1987. године, а на њему су се нашли хитови „Орион“ (изворно Катја Левстик), „Вози ме влак в даљаве“ (изворно Бети Јурковић) и „Земља плеше“.

Група се распала 1992. године када је Ања Рупел одлучила да крене самосталним путем.

Песма „Детективска прича“ била је на 57. месту листе 100 најбољих југословенских песама свих времена Радио Б92), док је „Videosex ’84“ 2015, заузео 58. место на листи највећих југословенских албума хрватског издања часописа Роллинг Стоне.

И ово издање је доступно на винулу.

Златно издање „Lacrimae Christi“ већ сада може да се наручи путем сајта mascom.rs , док ће албум у Србији бити доступан само у Mascomstore радњама, средином јула.

Фото: Мика Скерлеп

Додај коментар: