Scroll Top

Ричард Рапорт победник Гран-при турнира

richard-raport-pobednik-gran-pri-turni
Сличне теме

У БЕОГРАДУ ЗАВРШЕНО ТАКМИЧЕЊЕ ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ФИДЕ

У хотелу “Краун плаза” у Београду 14. марта свечано је за­ творен ФИДЕ гран­при, престижни турнир који се од 28. фебруара играо у нашој престоници.

Мађарски велемајстор Ричард Рапорт однео је победу на­ кон велике борбе са руским шахистом Дмитријем Андре­јкином и, као првопласирани, понео кући чек на 24.000 евра. Другопласираном Андрејкину припало је 18.000, док су полуфиналисти освојили по 12.000 евра.

Рапорт је победом направио озбиљан корак ка завршном турниру осам најбољих изазивача, који ће се одржати у Мадриду. Победник у шпанској престоници избориће се за меч с Магнусом Карлсеном наредне године, који ће одлу­чити о титули најбољег светског шахисте.

Рапорт је захвалио Београду и Београђанима који су му по­ желели добродошлицу још пре осам година, када је почео да живи у главном граду Србије. Истакао је да најдубљу захвалност дугује супрузи Јовани Рапорт, која му је била највећа подршка на дугом путу до успеха.

Ричард Рапорт

Председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић захва­лио је председнику Србије, Влади Србије, граду Београду и Светској шаховској федерацији (ФИДЕ) што су омогу­ћили да се турнир великог значаја, као што је овај, одржи у Београду. Он је поручио да му је изузетно драго што је Шаховски савез Србије на добром путу да врати стари сјај, те да се показало да се Србија после 25 година враћа на светску шаховску сцену. Иако није физички могао да при­суствује догађају, председник ФИДЕ Аркадиј Дворковић обратио се видео-­поруком и похвалио Србију, као органи­ затора, али и упутио честитке свим шахистима.

Наредни ФИДЕ гран­при игра се у Берлину од 21. марта.

Е. Стојановић

ФОТОГРАФИЈЕ: АЛО

Додај коментар: