Scroll Top

РУТА фестивал у Београдском драмском позоришту

ruta-festival-u-beogradskom-dramskom-pozoristu
Сличне теме

У Београдском драмском позоришту, од 1. до 6. децембра биће одржан РУТА фестивал – Регионална унија театара коју чини шест репрезентативних позоришних кућа из региона – Хрватске (Казалиште Улyссес), Словеније (Местно гледалишче Љубљана), БиХ (Камерни театар 55, Сарајево), Црне Горе (Градско позориште, Подгорица), Северне Македоније (Драмски театар, Скопље) и Србије (Београдско драмско позориште) – уједињених у естетском, репертоарском и организационом моделу

Ове године фестивал РУТА у Београду отвориће 1. 12. представа “Прафауст” Београдског драмског позоришта, 2. 12. на репертоару је представа “Мој муж” из Драмског театра Скопље, 3. 12. представа “Бог масакра”, МГЛ Љубљана, 4.12. представа “Мајка” из Камерног театра 55 Сарајево, 5.12. представа “Само да је по реду” из Градског позоришта Подгорица и 6.12. представа “Отело” из Казалишта Улyссес са Бриона. Све представе почињу у 19.30х на великој сцени БДП-а.

Фестивал РУТА се током године одржава у 6 градова: Љубљана – Фебруар, Подгорица – Април, Сарајево – Јун, Бриони – Август, Скопље – Октобар и Београд- Децембар. На фестивалу који траје шест дана у сваком граду гостују представе из поменутих театара.Свако позориште наступа с представом по сопственом избору. Фестивал је ревијалног карактера, а један од циљева јесте континуирано присуство свих театара током године пред публиком у читавом региону.

Први фестивал одржан је у Београдском драмском позоришту од 1. до 6. децембра 2019.

Београдско драмско позориште покренуло је 2019. године иницијативу за оснивање Регионалне уније театара (РУТА). Протокол о формирању Уније потписан је 18. Октобра 2019. У Скупштини града Београда. „Представници страна потписница Софија Куновска (Драмски театар, Скопље), Ведран Фајковић (Камерни театар 55, Сарајево), Душан Ковачевић (Градско позориште, Подгорица), Барбара Хиенг Самобор (Местно гледалишче Љубљана), Душко Љуштина (Казалиште Улyссес Бриони) и Југ Радивојевић (Београдско драмско позориште, Београд) састали су се са намером да институционализују идеју о сарадњи сродних позоришта из региона са циљем да се кроз различите видове сарадње међусобно представе достигнућа и прикажу актуелне теме и идеје у области уметности у региону, И да се кроз заједнички рад имплементирају различита знања И достигнућа”, записано је у преамбули Протокола.

Фото: БДП

 

Додај коментар: