Scroll Top

Шах као школски предмет

shah-kao-shkolski-predmet
Сличне теме

ВИДОВДАНСКА ПОСЕТА ШАХОВСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Шаховски савез Србије исказао је подршку још једном посетом Косову и Метохији да би промовисао шах и помогао шаховским клубовима на овим просторима

Шаховски са­вез Косова и Метохије, Шаховски савез Срби­је и СО Зубин Поток организо­вали су традиционални Видо­вдански турнир у шаху, који је ове године одржан у Зубином Потоку, а међу учесницима су били такмичари из готово свих крајева КиМ, централне Србије, Црне Горе, као и припадници Кфора. Занимљиво је да је на овом турниру била само јед­ наприпадница лепшег пола такмичарка Марија Перовић. Турнир је првим потезом на првој табли отворио генерал­ни секретар ШСС Андрија Јо­ргић заједно са председником општине Зубин Поток Стева­ ном Вуловићем.

Видовдански турнир у шаху организује се већ 16 година, а последње две одржава се у Зу­бином Потоку.

Делегација ШСС посетила је и Основну школу “Вук Караџић” у Сочаници, у општини Лепо­савић. Директор школе Драган Радовановић изразио је захвал­ност челним људима савеза на посети, истичући да се учени­ци ове школе, осим уобичајених спортова, баве и шахом и да су у овој вештини на такмичењима показали изузетне резултате.

– Сигуран сам да ће ова посета бити подршка свима онима који се баве шахом, али и подстицај за оне који се њиме не баве да се опробају у овој вештини. Вре­ме које млади проводе слажући шаховске фигуре јесте заиста време које је усмерено према правим вредностима у добу када су млади препуштени са­ми себи и када често лутају без правог циља и усмерења ­ рекао је Радовановић.

Генерални секретар ШСС Андрија Јоргић, ком је овом при­ликом уручена плакета школе за промоцију шаха на просто­ру КиМ, одиграо је симултанку на девет табли са ученицима и млађим мештанима општине Лепосавић.

Изузетно ми је драго што је шах, као предмет, уведен у овој школи. Шах није само спо­рт, то је и наука, али и култура и традиција и шах не познаје ни веру ни нацију. Драго ми је што сам овде у име Шаховског савеза Србије и ми ћемо наста­вити са промовисањем шаха на овим просторима, а управо рад са младима биће нам на првом месту јер они су наша будућ­ност ­ изјавио је Јоргић.

Посету делегације Шаховског савеза Србије КиМ узвратили су челници шест клубова са КиМ дошавши у Београд 2. јула, поводом одржавања Ме­ђународног шаховског турнира Србија опен 2021. Том прили­ком посетили су и редакцију нашег часописа и одиграли не­колико пријатељских партија са запосленима Борбе.

аутор: Елена Стојановић

фотографије: Борба

Додај коментар: