Scroll Top

Свака одлука је мини шаховска партија

svaka-odluka-je-mini-shahovska-partija
Сличне теме

НАЈВЕЋИ ШАХОВСКИ ТУРНИР СРБИЈА ОПЕН ОДРЖАВА СЕ У ЈУЛУ У БЕОГРАДУ

Најјачи шаховски турнир ове године у Европи одржаће се почетком јула у Београду. Челници Шаховског савеза Србије учиниће све да буду одлични домаћини и организатори.

Више о припремама та­кмичења, сарадњи са спонзорима, али и враћању српског шаха на место које му припада разговарали смо са директором турнира Србија опен и специјалним саветником за међународну сарадњу и спонзорски пул Маријаном Стри­чевићем.

Како напредују при­преме за Србија опен и колико је ово такмичење значајно за српски шах?

– Припреме теку одлично, по плану и утврђеној динамици. Организациони одбор је прво морао мењати начелни план због великог броја пријављених уче­сника. Већ сада имамо око 400 пријављених учесника из 40 држава. Не само због тог броја такмичара већ и због високог рејтинга пријављених играча, ово ће бити највеће такмиче­ње у Европи ове године и једно од највећих опен првенстава у свету. Нешто што се одавно није десило српском шаху. Тако да ће ово бити велика прилика за по­вратак Србије шаховском свету и могућност упознавања шире јавности са нашим и светским шаховским звездама. Али и једна проба наших организаторских способности пред неке предсто­јеће задатке, а један од њих је и одлука ШСС о кандидатури за Шаховску олимпијаду 2026.

фото: приватна архива

Да ли сте задовољни сарадњом Шаховског савеза Србије и ФИДE?

– Изузетно задовољан! Ми смо одмах након што је Драган Лазић постао председник ШСС контактирали с ФИДE и председником ФИДE господином Дворковичем. Одмах смо средили и договорили се о покривању свих дуговања које је савез имао према њима. Господин Дворкович је био и у посети Београду и с њим смо имали прилику да разговарамо председник Лазић и ја и добили смо и помоћ за спровођење Србија опен, који ће и бити под окриљем ФИДE, а такође подршку за оздрављење српског шаха. Такође бих нагласио и фантастичну сарадњу са Руском шаховском федерацијом, поготово у погледу промоције овог турнира, анимације врхунских светских играча из Русије и сарадње по питању обезбеђивања врхунских тренера за наше младе наде

Колико сте задовољни сарадњом са спонзори­ма Шаховског савеза Србије?

– Свака одлука у бизнису и политици је мини шаховска партија. Наши спонзори су препознали ентузијазам новог руководства ШСС, председника Драгана Лазића, генералног се­кретара Андрије Јоргића и мене, да шах вратимо тамо где му је место и где је некада припадао. Као што у бизнису не можете за кратко време створити здраву и јаку компанију, тако смо и ми у шаху схватили и донели одлу­ку о израженом раду с младим играчима, од којих се некима и њиховим резултатима веома поносимо, не у границама Ср­бије већ у светским размерама. Улагање у млађе, образоване и способне кадрове даје компани­ји залог дугорочности успеха, тако смо и ми направили неколико врло амбициозних програма за подршку нашим младим игра­чима из светског врха, тако да су спонзори и то препознали. У скорој будућности ће наши најбољи играчи имати могућ­ност да добију личне спонзоре за свој развој и учешће на врху­нским такмичењима. Искори­стио бих прилику и још једном захвалио нашим спонзорима, компанијама “Милленниум теам”, “Енерготехника ­ Јужна Бачка”, “Азвирт”, “Генерали оси­ гурање”, “Гаспром њефт”.

фото: АЛО

Иако трећи спорт по масовности у Србији, шах није толико конкурен­тан, као што је био пре више од три деценије…

– Главни разлози су слаб рад претходних председника ШСС, одсуство стратегије и планова, самим тим, шах није био инте­ресантан спонзорима, а падање с неба средстава из министарства нису ни приближно била дово­ љна за нормално функциониса­ње, али то није проблем мини­старства, већ ШСС. Да сте само видели у ком смо стању затекли финансијске билансе савеза и просторије ШСС, које су се го­тово распадале. Наши играчи су због слабог рада савеза били препуштени сами себи и инди­видуално су били јачи од савеза и нису имали никакву подршку с њихове стране. Сада радимо ин­тензивно на оздрављењу таквих односа и мислим да ћемо врло брзо све то вратити на право место.

Какви су изгледи да Србија добије домаћин­ство шаховске олимпијаде?

– Борићемо се и доказивати, не само ФИДА већ и нашој др­жави јер само уз помоћ државе можемо конкурисати за такво такмичење.

аутор: Елена Стојановић

Додај коментар: