Scroll Top

Свечана академија поводом 102 године Борбе

svecana-akademija-povodom-102-godine-borbe
Сличне теме

У Дому војске Србије јуче је уприличена Свечана академија поводом 102 године постојања имена Борба и четири године излажења истоименог часописа

Свечаној академији присуствовали су министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, представници Министарства културе, града Београда, верских заједница и многи људи из јавног, привредног и политичког живота.

У свом обраћању, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић је честитао изузетно важан и успесима саткан јубилеј постојања чувеног имена Борба и подсетио да је Борба као дневни лист била колевка домаћег журнализма, а излазећи 80 година из зграде на тргу Николе Пашића, на чијем врху је натпис са њеним именом, постала је један до симбола Београда.

Јовановић је истакао виталну важност очувања штампаних издања, као последњих бастиона великих имена колумни и коментара, и додао да Борба данас држи висок ниво професионализма, поткован неговањем правих вредности.

Помоћница у Министарству културе за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић истакла је да је лист Борба пратио судбину земље у којој је настао, гасио се, појавивши се на крају као часопис посвећен култури. Ванушић је оценила да је Борба током постојања била синоним квалитетног извештавања, аналитичког промишљања стварности и да је то место где су објављивали најзначајнији новинари, књижевници и културни посленици свог времена.

Директор Борбе Андрија Јоргић у свом обраћању подсетио је да је Борба излазила током Другог светског рата на подручју Ужичке републике, а од 1944. године у ослобођеном Београду. Јоргић је истакао да је Борба била симбол борбе против фашизма, а данас је симбол борбе за културу, и да за часопис данас пишу младе снаге, којма је пожелео да буду коректни новинари и да израсту у добре и племените људе.

У оквиру Свечане академије приказан је и документарни филм „Борба-име које живот значи“, а додељена су и признања установама и појединцима за допринос култури, традицији, хуманитарном раду и других друштвених активности. Међу добитницима су Универзитетска библиотека Светозар Марковић, Културни центар Ниш, Хуманитарна организација Срби за Србе, Музеј Козаре из Приједора, Српско културно друштво Марибор, Општина Врњачка Бања, Туристичка организације Крагујевца, Музеј Николе Тесле, Мина Мијаиловић, Биљана Шахримањан Обрадовић и породица Велимира Бате Живојиновића (1933-2014) поводом заједничке организације изложбе о чувеном глумцу.

Плакете су добили и Данијела Вујичић, Бранко Бојовић –Бане Саншајн, компанија Новости, РТВ Студио Б, Ало медиа систем, портал Република, Дунав телевизија, Радио Косовска Митровица, телевизија Мост, Радио-телевизија Републике Српске, емисија Јутро телевизије Прва, емисија Јутро са душом телевизије Пинк.

Признање за најбољег радника Борбе уручено је Браниславу Ерцеговцу, док је специјално признање За најборбенију у 2023. години додељено Павлини Радовановић из Ораховца.

Приликом уручења признања Павлина Радовановић је поручила да се у овој награди налазе све борбе које су се десиле на Косову и Метохији, сви јунаци са Кошара, Паштрика, Косовског боја и много борби, након чега је извела неколико песама уз клавирску пратњу.

Музички програм сплетом духовних и етно песама уприличиле су и сестре Тамара и Татјана Ђекић из Српског просветног друштва „Никола Тесла“ из Постојне.

Фото: Борба

Додај коментар: