Scroll Top

Свечано отворен 30. Међународни фестивал позоришта за децу Суботица

svecano-otvoren-30-medjunarodni-festival-pozorista-za-decu-subotica
Сличне теме

У недељу, 17. септембра у Дечјем позоришту Суботица, свечаном церемонијом је отворено 30. издање Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Овогодишње фестивалско издање траје до 22. септембра и одржава се на неколико локација у Суботици, а у главном програму је на репертоару 13 представа ансамбала из Кине, Јужне Кореје, Португала, Румуније, Естоније, Чешке, Словачке, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине и Републике Српске, као и представе домаћих позоришта из Зрењанина и Суботице.

Улаз на комплетан програм фестивала је бесплатан.

Стеван Бакић, градоначелник Суботице, у свом уводном обраћању је истакао: “Ово је фестивал који је, кроз своје постојање, приказао многа уметничка достигнућа, дао велики допринос развоју луткарства, афирмишући позориште за децу и позоришну уметност.

Фестивал који је кроз своје трајање изградио углед у Европи и свету, и не треба бити скроман већ слободно рећи – постао бренд како града Суботице, тако и државе Србије.

Фестивал који, приказујући сјајне представе, деци отвара велики простор да своју креативност и маштовитост преточе у уметност.”

Стеван Бакић је такође рекао: “Ово је уједно и фестивал који шаље поруку, ону по којој је Суботица већ одавно позната, а то је гостољубивост, дружељубивост, толеранција и богатство различитости, на чему смо сви ми у Суботици изузетно поносни.

Такође, фестивал је кроз своје постојање изродио и једну прелепу награду Мали принц, коју су понели најзначајнији уметници, који су највећи део себе и свог труда и рада управо подредили деци.”

Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, осврнула се на значајан јубилеј – 30 година одржавања фестивала: “Чак и да претходне три деценије на овом нашем простору нису биле турбулентне, а понекад и драматичне, овај јубилеј и истрајност организатора да се фестивал сачува, заслужује најдубље поштовање.

Овако, они су достојни заиста искреног дивљења”. Драгана Милошевић посебно је поздравила учеснике фестивала који су стигли из свих делова наше планете: “Верујем да ће се сви они, у овом прелепом граду, увек широког и отвореног срца, осећати као код своје куће.

И да ће радост позоришне игре за децу коју су нам из својих земаља донели, и која их и овде чека, бити велико заједничко надахнуће за још један изузетан фестивалски догађај, и за још један уметнички и лични доживљај који ће свима бити трајна и непроцењива успомена.”.

Након уводних обраћања, по први пут је додељена фестивалска награда “Отон Томанић”, признање за театролошко промишљање у домену позоришта за децу и младе, професору др Зорану Ђерићу.

Зоран Ђерић, лауреат награде, у свом говору осврнуо се на дело и значај Отона Томанића за домаћу културну сцену.

О свом раду на пољу позоришта за децу је рекао: “За луткарску уметност сам се заинтересовао 1988. године доласком на место управника Позоришта младих у Новом Саду.

Од тада до данас, луткарство ме непрестано фасцинира и интригира својим могућностима, али и својом прошлошћу.

И ту, између садашњости, прошлости и будућности луткарског позоришта, налазе се моја интересовања.

Верујем да је ова награда потврда постигнутих резултата, али и подстицај за даљи рад у промовисању позоришта за децу и младе”.

Награде за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, додељене су глумици и редитељки Амели Вученовић, и Јелени Ситар – луткару, педагогу и публицисти.

Амела Вученовић се обратила присутнима речима: “Поносна сам што ће моје име стајати уз имена оних од којих сам учила.

Награде добијене у властитој земљи увек су посебно важне и драге. Ова награда не само да прија, већ и обавезује да даље радим и стварам, и да се трудим да подигнем нашу луткарску уметност на виши ниво.

Заиста желим да од срца поделим ову награду са свим својим колегама из моје земље, с којима сам стварала и од којих сам учила, а пре свега са својим позориштима Пинокио и Бајкамела.

Желим да је поделим са својим колегама са Руског државног института сценских уметности, са луткарским позориштима широм Русије и света, који ми дају могућност непрестаног усавршавања”.

Јелена Ситар је у свом говору рекла: “Не могу да не споменем Лозјета Ковачића. Он је био тај који ме је увео у луткарство а да заправо није био луткар – био је јако добар писац. Он нам је заправо рекао да је у уметности, поред вештине која је јако важна, апсолутно неопходна потпуна искреност. То ја покушавам у свом раду”. Јелена Ситар је додала: “Ову награду нисам очекивала и била је јако пријатно изненађење. Она је доказ да сте, у вашем већу које је додељивало награду, на овом огромном фестивалу, видели да је и рад на малој сцени, минималистички рад с мало публике у малом простору, нешто што је вредно”.

Награде свим лауреатима доделио је градоначелник Суботице Стеван Бакић.

Поред Амеле Вученовић и Јелене Ситар, трећи овогодишњи добитник награде “Мали принц” је глумац и редитељ Боњо Лунгов.

На церемонији отварања представљен је и фестивалски жири, чије одлуке ће бити саопштене на церемонији доделе награда и затварања фестивала у петак, 22. септембра – лауреати “Малог принца” Амела Вученовић и Јелена Ситар, као и Јарослав Антоњук – пољски режисер, драматург и театролог.

У уметничком делу церемоније наступили су Дечји хор “Емануил” из Суботице с диригентом и уметничким руководиоцем Рафаилом Стокин, који је извео фестивалску песму “Пустимо децу да расту”, као и суботички балетски Цреативе Студио, који је извео кореографије Мирјане Перчић и Маше Лукић.

Такмичарски програм фестивала отворен је на сцени „Јадран” Народног позоришта у Суботици представом „Стара прича” позоришта “Под срећном звездом” из Чешке, у режији Јевгенија Ибрагимова.

Редитељ представља Стару причу, приказ древне черкеске легенде, пример примитивног, наивног, архаичног театра.

То је легенда која указује на племените људске вредности које су се традиционално преносиле с генерације на генерацију, а лутке су рађене према репликама експоната изложених у Етнографском музеју у Санкт Петербургу.

Јевгениј Ибрагимов, редитељ представе, у више наврата је радио у Дечјем позоришту Суботица и био гост ове манифестације. “Због тога ми је веома значајно што моја представа отвара фестивал”, истакао је Ибрагимов.

О самој представи је рекао: “Кад сам био дете, ми смо слушали черкеске приче од наших бака. Оно што смо учили у школи било је једно, а лети када смо били са породицама и друговима, причали смо те приче. Мојој тетки сам обећао да ћу да режирам баш ову причу. Тражила је ону коју ће људи највише да упамте, која ће да буде занимљива свима”.

Другог фестивалског дана, у понедељак 18. септембра, у такмичарском програму публика ће моћи да погледа представе “Ноћна песма” позоришта “Летећа крава” из Естоније (Сцена „Јадран” Народног позоришта, 10х), “Иза брда, преко брега” Дечјег позоришта Суботица (Дечје позориште Суботица, 12х) и “Дедине приче” у продукцији Позоришта Дечјег казалишта Бранка Михаљевића у Осијеку (Сцена “Јадран” Народног позоришта, 17х).

Четрнаесто издање Форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе почиње на Отвореном универзитету у Суботици. Руководилац форума је др Маријана Прпа Финк, а овогодишња тема форума је “Време и одговорност у позоришту за младе”.

У 9:30, у Фондацији за омладинску културу и стваралаштво “Данило Киш”, биће отворена “Студентска изложба фестивалског плаката – Факултет примењених уметности у Београду”.

У Галерији Отвореног универзитета у 10:50, заказано је отварање изложбе плаката која обележава 30 година Међународног фестивала позоришта за децу Суботица. У исто време биће отворена и изложба “Каламандрија – позив у стрип”, поводом 190 година рођења Змаја Јове Јовановића.

У понедељак је на програму и радионица “Позориште питања” за рани узраст, намењена професионалцима, коју ће 18. септембра водити Клиони Нунан из Ирске; истог дана почиње и тродневна радионица “Јежева кућица у колевци” са штиченицима и васпитачима дома “Колевка” коју води редитељ и драматург луткарских представа, др Бранка Радман.

На Отвореном универзитету Суботица (сала 212) у 17:30 биће представљени часопис Нити и Зборник “Позориште за децу – уметнички феномен”.

У Биоскопу Еуроцинема у Суботици на програму ће у 11х бити норвешки анимирани филм “Баш супер”.

Фото: Дамир Вујковић

Додај коментар: