Scroll Top

Свечано отворено Европско првенство у воденим спортовима

svecano-otvoreno-evropsko-prvenstvo-u-vodenim-sportovima
Сличне теме

Београд, 10. јун 2024. – Европско првенство у воденим спортовима званично је отворено музичким и мултимедијалним спектаклом на крову Галерије, највећег тржног центра у региону, а у присуству представника Европске и Светске федерације водених спортова и највиших званичника Владе Републике Србије

Након извођења химне Републике Србије, председник Европске федерације водених спортова Антонио Силва пожелео је добродошлицу спортистима из 43 земље. Они ће се од 10. до 23. јуна надметати у четири дисциплине – пливање, уметничко пливање, скокови у воду и пливање на отвореним водама – у последњем квалификаторном такмичењу најбољих европских спортиста пред Олимпијске игре.

„Србија је изборила статус домаћина упорном, континуираном и доказаном спремношћу да сваки пут помера границе у организацији и сигуран сам да ће то урадити и овај пут. Да бисмо се борили за светске медаље, неопходно је да будемо јак тим Европе, а Србија је пример потпуне посвећености том циљу. Зато с разлогом носи епитет земље спорта, земље шампиона и надам се да ће и убудуће наша сарадња бити на овако високом нивоу“, изјавио је Антонио Силва, изражавајући захвалност највишим званичницима Србије што препознају значај спорта и сврставају га у приоритете.

„Захвални смо Влади Републике Србије на снажној подршци Европској и Светској федерацији водених спортова и већ сада смо сигурни да ће ово бити изврсно европско првенство. Ја сам чест гост у Београду и радујем се да ћемо ових дана уживати и славити спорт баш овде. Као што знамо, вода је основа живота, колико значи за живот, значи и за спорт. Свим спортистима желим пуно успеха и да из Београда понесу најбоље успомене“, навео је Хусеин Ал Мусалам, председник Светске федерације водених спортова. Европско првенство у воденим спортовима је званично прогласио отвореним Милош Вучевић, председник Владе Републике Србије.

„Понос је синоним за Србију и српски народ, а спорт се у Србији живи и слави и одувек је за нас управо симбол поноса. Уверен сам да спорт не гради карактер, већ га открива. Традиција спортског витештва је оно што наслеђујемо, увек истрајни и предани да будемо достојни наследници наших шампиона и да стварамо нове. Београд је 1973. године био домаћин првог Светског првенства у воденим спортовима и велика ми је част и задовољство што је наша Србија поново спремна да буде домаћин овако престижног такмичења. Надам се да ће све вас боравак у Србији инспирисати да нам се поново вратите, да будете са нама и на ЕXПО 2027, у оквиру кога се гради нови Центар за водене спортове и Национални стадион. Они ће додатно унапредити наше капацитете за организовање спортских догађаја и обезбедити одличне услове за тренинг и такмичење спортиста“, рекао је председник Владе Србије.

Гостима је потом приказан званични филм Европског првенства у воденим спортовима који је упоредо емитован и на медија фасади Куле Београд, највише зграде у Србији и региону, уз специјалне ефекте. У наставку културно-уметничког програма наступиле су Невена Божовић, један од најлепших српских вокала, и Јелена Гавриловић.

Такмичарски програм почео је данас у СРЦ  „25. мај – Милан Гале Мушкатировић“ у дисциплини уметничко пливање. Од 12. до 15. јуна на Ади Циганлији се одржава такмичење у пливању на отвореним водама, од 17. до 23. јуна на програму ће бити пливање у СРЦ „25. мај – Милан Гале Мушкатировић“, а у истом периоду ће се у СЦ „Кошутњак“ организовати такмичење у скоковима у воду.

Фото: Давид Дамњановић

Додај коментар: