Scroll Top

Светозар Цветковић затворио Филмски фестивал у Требињу

svetozar-cvetkovic-zatvorio-filmski-festival-u-trebinju
Сличне теме

Велика повеља Леотара за најбољу улогу македонској глумици Изабели Новотни

Доделом Великих повеља Леотара и приказивањем филма “Овуда ће проћи пут”, у режији Нине Огњановић, синоћ је у Требињу затворен 11. Фестивал европског и медитеранског филма.

Велике повеље Леотара по одлуци жирија публике додељене су Изабели Новотни за најбољу улогу “За минуциозно грађење једноставним средствима, комплексне насловне улоге у филму “Обична Ели”, затим Николи Лоренцину, за режију филма “Гргур и Љубица”, “Који је темељним и храбрим истраживачким приступом, теми дуго времена скриваној од очију јавности, користећи елементе израза поетског документарног филма, оставио емотиван утисак на публику”.

Велика повеља Леотара, за најбољи медитерански филм, додељена је грчком филму “Куалија”, грчког редитеља Тханасиса Татавлалиса, “који суптилним средствима осликава ерозивне односе унутар породице и медитеранске микросредине”.

Лауреат “Златног платана” 2021 године, глумац Светозар Цветковић рекао је на затварању овогодишњег фестивала, да је смисао фестивала, између осталог, и тај што публика у Требињу не би могла да погледа неке филмове да није овог фестивала.
“За мене лично овај фестивал је јако вредан зато што по први пут ове године улази и као копродуцент једног филма који ћемо верујем завршити до следећег фестивала и овде направити његову премијеру. Филм се зове “Острво на дну” ради се о причи везаној за догађај на Голом отоку, за који сценарио и режију потписује Миша Радивојевић.- истакао је Цветковић.

Гости вечери, уз Светозара Цветковића били су и Бранислава Стефановић као глумица, музички консултат Драгана Јовановић и глумци Нинослав Ћулум и Игор Филиповић.
“Овај филм је дебитантско остварење редитељке Нине Огњановић. У екипи су осим нас које видите на сцени, били и Јана Бјелица, изузетна млада глумица, Златан Видовић, Ева Рас и многи други. Ово је озбиљан улазак у свет филма, кроз, између осталог ову Требињску капију.” – рекла је позоришни, видео и аудио редитељ, Бранислава Стефановић.

Уметнички директор фестивала Пеђа Милојевић рекао је новинарима да је ове године настављен тренд доброг програма, наводећи да је нађена права мера и баланс документарних, кратких, играних и дугометражних филмова.

Он је изразио задовољство сарадњом са Градском управом Требиње, посетом публике фестивалу, и навео да је ово добра припрема за будућност.

“Мислимо да се кроз сарадњу са још неким градовима, може направити нека врста размене програма, односно живи програм у исто време у прекограничној сарадњи”, рекао је Милојевић и изразио задовољство што је фестивал изашао ван оквира Требиња, јер је промоција филма “Олуја” приређена у Љубињу.

Током шест фестивалских ноћи, приказано је преко 30 дугометражних, играних и документарних филмова, из више од 15 земаља. Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине,Македоније, Француске, Аустрије, Немачке, Шпаније,Црне горе, Луксембурга.

Фото:TREBINJE FILM FESTIVAL MEDIA TEAM

Додај коментар: