Scroll Top

Светски дан заштите животне средине

svetski-dan-zastite-zivotne-sredine
Сличне теме

Светски дан заштите животне средине је конципиран давног, сада већ у прошлом веку, јуна 1972.године на Конференцији Уједињених нација о човековом окружењу, која је одржана у Стокхолму, где су присутни делгати дискутовали о еколошким питањима и изазовима за свет

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 5. јун за Светски дан заштите животне средине како би означила почетак подизања глобалне еколошке свести и акције.

Од 5.јуна 1972.године се Светски дан заштите животне средине обележава сваке године, са различитом темом.

Овај први Светски дан заштите животне средине обележен је 1973. године под темом „Само једна земља“.

Важност 

Светски дана заштите животне средине порастао је на значају који има широм света.

Ова глобална важност се огледа у томе да је постао значајна платформа за владе, организације и појединце да покажу иницијативе и пројекте који су посвећени раду на промоцији одрживе праксе и који се баве еколошким изазовима.

Важно је истаћи да Светски дан животне средине служи као подсетник да сваки појединац има изузетно важну улогу у заштити и очувању животне средине.

Светски дан заштите животне средине 2023

Сваке године, домаћин Светског дана животне средине је у другој земљи, а земља домаћин преузима водећу улогу у организовању догађаја, активности и кампања усмерених ка подизање свести о питањима животне средине и подстиче на деловање.

Земља домаћин такође бира одређену тему на коју ће се фокусирати током целе године.

Овогодишњи Светски дан животне средине 2023. ће се фокусирати на борбу против загађења пластиком и биће усредсређен на решења за загађење пластиком.

Ове године обележава се 50. годишњица Светског дана заштите животне средине, а ове године домаћин је Обала Слоноваче, у партнерству са Холандијом.

Како обележити и прославити Светски дан заштите животне средине 2023

Како је наведено напред у тексту сваки појединац има изузетно важну улогу у заштити и очувању животне средине, те сходно томе наводим неке од могућих начина да обележие овај велики дан:

Присуствујте локалном догађају који је усмерен ка подизању свести о важности животне средине;

Прируствујте виртуелном догађају који је усмерен ка подизању свести о важности животне средине;

Укључите се у чишћење – тема Светског дана заштите животне средине 2023. је борба против загађења пластиком;

Водите конструктиве разговоре против загађења пластиком.

Придружите се прослави Светског дана заштите животне средине – #WorldEnvironmentDay јер можемо победити загађење од пластике #BeatPlasticPollution!

На крају бих подвукла да је од изузетне важности и да је неопходно да сви радимо као један да бисмо прекинули нашу зависност од пластике и изградили заиста стварну циркуларну економију.

Аутор : Бојана Богојевић

Фото: Промо

Додај коментар: