Scroll Top

Тродневни шаховски турнир у КПЗ Забела

trodnevni-sahovski-turnir-u-kpz-zabela
Сличне теме

У КПЗ Пожаревац (Забела) по девети пут, организује се тродневни шаховски турнир на коме учествују 102 осуђеника из затвореног одељења завода, једног од највећих у земљи и међу онима са најдужом традицијом шаховске секције.

Према речима Дејана Царевића, директора Управе за извршење кривичних санкција, већина завода годинама организује секције како би се „свет“ шаха приближио осуђеним лицима оба пола.

„Не чуди онда што је стигло и највеће могуће признање за рад шаховских секција имајући у виду да су штићеници Васпитно-поправног дома у Крушевцу прошле године освојили прво место на Светском првенству организованом за лица лишена слободе“, истакао је Царевић и подсетио да су на првенству, организованом онлајн у више од 40 земаља, осуђенице у КПЗ за жене у Пожаревцу освојиле високо друго место.

Један од осуђеника и учесника турнира И.М. каже да се у његовој породици увек играо шах, али да је овде унапредио своје вештине.

“Има финих играча, има добрих играча, али да будем нескроман, и мене сматрају за јаког конкурента. Ја сам увек такмичарски настројен”, каже И.М. осуђено лице.

За осуђенике са напреднијим шаховским знањем, током године обезбеђена су предавања, литература, играње симултаних партија са професионалним шахистима, а према речима Владимира Петровића, саветника у служби за третман КПЗ Забела,ускоро ће бити и део Браничевске лиге.

“Преко новоформираног спортског удружења КПЗ 012 имаћемо прилику да наша осуђена лица учествују у професионалној лиги Браничевског округа где ће свако осуђено лице које буде наступало добити свој фиде рејтинг званичан, па ће и по изласку из затвора моћи да се бави шахом”, истакао је Владимир Петровић.

Шаховски турнир у Забели подржао је и Шаховски савез Србије.

-Ми из ШСС увек дајемо подршку оваквим турнирима и учествоваћемо у свакој оваквој манифестацији.Захваљујем се Спортском савезу града Пожаревца без чије помоћи овај догађај не би био на овом нивоу.Не смемо заборавити да је шах пре свега једна витешка и племенита игра, која не познаје ни веру ни нацију и да шах играју сви, поручио је Андрија Јоргић, генерални секретар ШСС.

Осим шаховске, у КПЗ Забела годинама уназад се организују и ликовна и резбарска секција, а осуђеници учествују у бројним спортским активностима.

Додај коментар: