Scroll Top

У Грачаници основана Фондација „Др Соња Ракочевић“

u-gracanici-osnovana-fondacija-dr-sonja-rakocevic
Сличне теме

Данас је у Грачаници одржана оснивачка скупштина Фондације Др Соња Ракочевић која ће помагати лечење деце на Косову и Метохији

Циљ Фондације је да пружи различиту социјално здравствену подршку деци и родитељима који се суочавају са великим проблемима током лечења деце.

За управницу Фондације изабрана је Горица Шћепановић, која се већ дуги низ година бави хуманитарним активностима и пружа подршку деци, нарочито у енклавама Косова и Метохије.

План рада обухвата израду веб сајта на коме ће се налазити контакт преко кога ће стизати подаци о болесној деци и социјално угроженој деци. Израда логоа је у припреми. План је да се обиђу педијатријске установе да би се добило што више података о потребама деце. Настављамо да корачамо Соњиним корацима, рекла је Горица Шћепановић представљајући план рада и активности у наредном периоду.

Управни одбор који ће оперативно водити организацију, за свог председника изабрао је Слађану Марковић Стојановић, једног од најбољих познавалаца здравствених прилика на Косову и Метохији.

„Овде смо да наставино Соњину мисију и да вратимо осмехе на лице деце. Фондација ће подржавати децу у свим аспектима социјално здравствене подршке, било да је реч о лечењу у земљи и иностранству, било да је реч о континуираној подршци деци за свакодневно функционисање“, рекла је Слађана Марковић, представљајући статут и циљеве организације.

Управни одбор чине др Ирина Петровић, игуманија манастира Светог Димитрија у Сушици код Грачанице, Симонида Ракочевић, члан породице др Соње, Радмила Вулићевић, позната књижевница и друштвени радник, Слађана Марковић и професорка Ивана Грубор. „Ми треба да се усредсредимо на личности деце, на подршку родитељима. Сећам се да сам од ње добила информације о троје деце којима је требало хитно помагати. И данас има пуно такве деце и важно је да ова организација дође до сваког од њих“, рекла је Радмила Вулићевић која се дуго времена бави подршком деци и хуманитарним радом.

Након формалног дела присутне колеге су на дирљив начин оживеле успомене на Соњу.

Први прилог за Фондацију дошао је из Дома здравља Обилић у Прилужју од тамошњих лекара и колега који су породици раније предали средства за подршку, док је породица Ракочевић предала вредне књиге и медицинске апарате из заоставштине др Соње.

Соња (Јевтић) Ракочевић рођена је 31.07.1973. године у Косовској Каменици. Основну школу завршила је у родном граду, док је средње образовање похађала у Медицинској школи у Лесковцу.

Медицински факултет је завршила у Приштини, педијатријску специјализацију на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој. Радила је у Дому здравља Грачаница, а потом и у Клиничко-болничком центру Приштина, на одељењу педијатрије у Лапљем Селу.

Др Соња Ракочевић се специјализовала на италијанској клиници ИРЦ Policlinico San Donato. Заједно са са италијанском лекарском организацијом „Пријатељи Дечана“ (Amici di Decani) помагла да деца са Косова и Метохије одлазе на лечење у Италију.

Живела је у Грачаници са супругом Живојином и децом Симонидом и Димитријем, преминула је на Божић 2021. од последица инфекције Ковид 19.

Управитељ Горица Шћепановић

  Фото: Фондација "Др Соња Ракочевић"

Додај коментар: