Scroll Top

У комбанк дворани свечано отворен ФЕСТ

u-kombank-dvorani-svechano-otvoren-fes
Сличне теме

Јуче, 25. фебруара у Комбанк дворани свечано је отворен јубиларни 50. ФЕСТ, под слоганом ,,Нови храбри свет“, а трајеће до 06. марта 2022. Овогодишњи ФЕСТ отворио је филм ,,Страхиња Бановић“ редитеља Стефана Арсенијевића.

Церемонија отвања јубиларног фестивала почела је најпознатијим нумерама из чувеног филма “Флешденс”, који је далеке 1984. године био један од хитова ФЕСТ-а, а који је од прошле године мујзикл на даскама Позоришта на Теразијама. Химну Србије и химну Београда отпевао је дечији хор “Чаролија”, а програм је водила глумица Јелена Гавриловић.

Добродошлицу на Фест публици је пожелео Југослав Пантелић, уметнички директор смотре, уз опаску да оснивачи фестивала вероватно нису могли да замисле да ће се одржавати 50. издање док је рат у релативној близини.

На свечаном отварању приказан је и филм ,,Фестових 50“ који говори о првих пет деценија фестивала, а видео посветом је одата и почаст онима који су нас напустили између два ФЕСТ-а.

Почасне награде Београдски победник уручене су Емиру Кустурици и Предрагу Микију Манојловићу.

Као захвалницу на признању, Емир Кустурица уручио је Југославу Пантелићу, уметничком директору ФЕСТ-а дигиталну копију свих својих филмова које поклања Југословенској кинотеци.

“Да није светских узора Црног таласа и наших узора црног таласа, да није било Жике Павловића, Макавејева, да није било редитеља Александра Петровића, да није било наследника Црног таласа, такозване Прашке школе, не би ни мене вечерас било овде. Са такозваном Чешком школом, групом људи која није била везана само за филм, већ и за све врсте уметности сам радио и са њима сам стасавао” – рекао је Манојловић примивши награду и нагласио да је највећи међу њима Емир Кустирица, добитник још једног специјалног Београдског победника.

“Кад мислим на филм и на уметност то је једини начин да се заустави време, једино велики домети у уметности су они који човека лансирају у висине и ту штоперица престаје да ради. Мој однос са Микијем је често подазумевао заустављање те штоперице, јер што би рекао писац Петер Хандке, “усхићење је највећа људска моћ” рекао је редитељ Емир Кустурица примајући Београдаског победника од Микија Манојловића и додао: “Прошли век је  био век филма, живели смо у знаку ФЕСТ-а, и то је била нека врста светих дана у којима смо гледајући филмове, оног тренутка кад се угаси светло кроз то усхићење заустављали време”, рекао је Кустурица захваљујући се на признању.

На 50. фестивалу биће приказано више од 80 филмова – од којих је 20 у Главном такмичарском програму. Због недостатка Сава центра, програм ће се одвијати у 16 биоскопских сала у граду, са око 450 пројекција.

Ове године, организатори – као посебно важан – истичу и Индустријски сегмент програма Фест Форњард. Како је најављено, тај програм требало би да окупи госте из 16 земаља, међу којима су и представници седам филмских фондова из региона и Европе.

Фото: ФЕСТ

Додај коментар: