Scroll Top

У Музеју Народног позоришта у Београду отворена Изложба „Бреда Калеф – неуобичајена примадона“

u-muzeju-narodnog-pozorishta-u-beograd
Сличне теме

У част једне од главних звезда златног доба Опере Народног позоришта у Београду, примадоне Бреде Калеф, прексиноћ је у Музеју њене матичне уметничке куће отворена изложба са којом је, у закашњењу од нешто више од једне године, обележен њен 90. рођендан.

За ово одлагање одговорна је пандемија вируса корона, кажу у НП, што пре две вечери није утицало на расположење званица на отварању поставке која, према речима њеног аутора и директора Музеја НП Драгана Стевовића, „није само прича о каријери него и о невероватном животу ове велике оперске уметнице светског гласа“.

Живот Бреде Калеф био је тежак. У Другом свестком рату изгубила 26 чланова породице – прежиивеле су само она, мајка и сестра захваљући искључиво чињеници да јој је мајка била Словенка удата за Јеврејина и зато што је променила име. То је требало прво преживети, а онда живети и борити се. Она је после дебија у Београдској опери одмах излетала у први ред оперских првака који су певали свуда по свету и направили интернационалну каријеру. Све то је обухваћено овом изложбом која је у погледу концепта дизајна, за који је заслужан Јован Тарбук, другачија од досадашњих поставки у Музеју НП .

Фото: Промо

Додај коментар: