Scroll Top

У шаху смо сви победници

u-sahu-smo-svi-pobednici
Сличне теме

Вера Вујовић, млада нада српског шаха

Ова игра је веома слична животу зато што за одређено време морамо да решимо све проблеме и смислимо следећи корак

У данашњем модерном свету, када технологија неоспорно доминира у свим сферама живота, игре на мобилним телефонима и рачунарима постале су главна забава међу децом.

Ипак, није све тако црно све док неке вредности остају вечне.

Иако у сенци ових модерних активности шах још успева да пронађе свој пут до срца младих умова попут Вере Вујовић, 12-годишње девојчице, која осваја свет шаховске сцене и доноси наду за светлију будућност шаха.

Верин незаустављив таленат, марљив рад и страст према овом древном спорту довели су је до самог врха ранг листа ФИДЕ у различитим категоријама за девојчице рођене 2011. и донели јој значајне победе и успехе, који су је учинили препознатљивом у шаховском свету.

* Како си заволела шах и када и како си научила прве потезе?

– Шах сам научила да играм у вртићу, с непуних пет година. Од првог часа родила се љубав према овој чудесној игри и сваким даном је све већа.

* Како би објаснила некоме ко се први пут сусреће са шахом каква је то игра?

– Објаснила бих му да је шах једна витешка игра у којој су свипобедници. Кад победим, срећна сам и трудим се да будем што боља према свом противнику. Кад изгубим, знам да то није ништа страшно и да се из грешака најбоље учи. Увек честитам противнику на доброј игри, без обзира на резултат. Шах је веома сличан животу зато што за одређено време морамо да решимо све проблеме и смислимо следећи корак. Учи нас да не одустајемо кад је најтеже, већ да се тада још више потрудимо.

* Који су то таленти и вештине најбитнији код шаха?

– Стрпљење, храброст, добра концентрација и памћење, као и напоранбрад. Успеси не могу доћи сами, већ се ми морамо потрудити да бисмо остварили добре резултате.

* Шта је то што ти је најпривлачније у шаху као спорту?

– Стално има нешто ново за проучавање и савладавање. Свиђа ми се и то што су у шаху сви равноправни, без обзира на старост, пол или националност.

* Колико дневно времена посвећујеш шаху? Користиш ли шаховске књиге или радиш искључиво на компјутеру?

– Обично вежбам три сата дневно, али када сам на такмичењу, тада се по цео дан бавим шахом. Користим шаховске књиге, као и компјутер. Постоје неке ствари у шаху за које је боље користити књиге него компјутер и обрнуто.

* Који су твоји највећи шаховски успеси и коју партију ћеш највише памтити?

– Моји највећи успеси су друго место на Првенству Европе у решавању шаховских проблема у децембру 2021, као и вишеструке титуле кадетске државне првакиње у различитим категоријама. Посебно сам поносна на прво место на светској ФИДЕ рејтинг-листи у категорији брзопотезни шах у конкуренцији девојчица 2011. годиште, као и друго место на истој листи у категорији стандардни шах. Највише ћу памтити победу против женског велемајстора Сузане Максимовић на овогодишњем Купу Светозара Глигорића у Параћину.

* Какав је осећај када победиш неког старијег и искуснијег од себе?

– Сјајан јер знам да сам много напредовала и тада верујем да је све могуће.

* Који темпо игре ти највише одговара, класични, убрзани или брзопотезни?

– У последње време ми највише одговара класични темпо зато што имам довољно времена да израчунам све варијанте у кључној позицији и
смислим план.

* Ко су ти шаховски узори?

– Боби Фишер и Јудит Полгар.

* Због чега би својим вршњацима препоручила да играју шах?

– Шах развија креативност и побољшава концентрацију, а у исто време је и веома забаван.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: