Scroll Top

Крај лета уз богат садржај

kraj-leta-uz-bogat-sadrzaj
Сличне теме

Културно-гурмански водич за август и септембар

Током наредног периода све љубитеље добре музике, филма, позоришта и уметности, али и хране, очекује изузетно разноврстан програм широм Србије

Иако се крај лета полако ближи, културних манифестација у Србији не мањка.

Током наредног периода све љубитеље добре музике, уметности, али и хране, очекује богат и разноврстан садржај.

У свим крајевима Србије настављају се различите манифестације, те ако се нађете на Златибору, можете уживати у звуцима класичне музике, у Вршцу присуствовати берби грожђа, а у Лесковцу пробати чувени роштиљ.

Садржај је шаренолик, а на вама је да одлучите где ћете провести неке од наредних летњих дана.


56. Зајечарска гитаријада

 Фото: ГАГАЦ

Зајечарска гитаријада, музички фестивал оријентисан првенствено ка рок музици, ове године одржава се од 24. до 26. августа.

Програм фестивала се састоји из такмичења демо-бендова и ревијалних наступа познатијих група.

Организатори Гитаријаде тврде да је она највећи фестивал младих и неафирмисаних бендова у југоисточној Европи.

Ове године у ревијалном делу наступиће Дирецт Дриве (победници 55. Гитаријаде), Генерација 5, Ју група, Деца лоших музичара, Цардинал Поинт, Дивље јагоде, Марко Мендоза, Смак плус, Освајачи, Неверне бебе, др Неле Карајлић и Мортал комбат.


23. Фестивал уличних свирача

Фестивал уличних свирача биће одржан од 24. до 26. августа у подграђу Петроворадинске тврђаве.

Фестивал окупља у највећој мери музичаре, али и плесаче, позоришне трупе, перформере и акробате и представља велику уметничку радионицу на отвореном, где су уметници и публика равноправни учесници.

Програми се дешавају истовремено на неколико локација, на бинама, као и изван бина, на самим улицама.

Током три дана фестивала наступиће преко 100 уметника из земље и иностранства, а неки од њих су Сњингси, Боби и Роби, Три мрске трске, Ел Лорен и многи други.


5. Златни звуци

Фестивал класичне музике Златни звуци биће одржан од 26. до 30. августа на Златибору.

Посетиоци ће моћи да уживају у фантастичном извођењу композиција Шуберта, Штрауса, Моцарта, Бизеа, Дворжака, Рамоа, Белинија, Вердија, али и савремених српских композитора, као и обележавању стогодишњице рођења Марије Калас и 150. годишњице рођења Сергеја
Рахмањинова, поручују организатори.

Током пет дана трајања фестивала заинтересовани грађани и посетиоци Златибора који желе да присуствују извођењу класичне музике регионално познатих и награђиваних уметника моћи ће то да учине потпуно бесплатно у холу хотела “Палисад”.


16. Тамбурица фест

Светски тамбурашки фестивал је манифестација с јединственом концепцијом и културном мисијом афирмисања тамбурашке музике и тамбурице као инструмента, али и неговања традиције, сарадње и пријатељства уметника на интернационалном нивоу.

Ове године одржаће се од 14. до 17. септембра на Тргу слободе у Новом Саду.

На фестивалу наступају оркестри из земље и иностранства, који се у такмичарском делу програма одмеравају за избор најбољег.

Поред такмичења за најбољи оркестар, вокални солисти из целог света учествују у избору за најбољу ауторску песму фестивала.

Уводни фестивалски дан се одржава у центру Новог Сада, уз дефиле културно-уметничких друштава, фолклорних ансамбала и тамбурашких оркестара.


14. Нушићијада

Фото: Немања Мирковић

Већ традиционално, у Ивањици се последњег викенда у августу организује Нушићијада.

Овогодишња Нушићијада, од 25. до 27. августа, биће у знаку 155. годишњице од првог читалишта и 100. годишњице од првог извођења представе “Сумњиво лице”.

Поред разноврсног културно-уметничког садржаја у виду представа, трибина, изложби, промоција књига, маскенбала, скупова и парада, прилагођеног свим узрастима посетилаца, чак и најзахтевнијим гостима, биће одржани и концерти Мирослава Илића, Дејана Петровића, Сергеја Ћетковића, Галије и Јелене Розге, који ће украсити комплетну манифестацију.


58. Мермер и звуци

Вишемесечна смотра уметности у Аранђеловцу и једна од најдуговечнијих културних манифестација у Србији наставља се и током августа и септембра позоришним представама, изложбама, ликовним колонијама, књижевним вечерима и концертима.

Крајем августа одржаће се Дани Живана Сарамандића, те ће 23. августа посетиоце дочекати полифони хор Анцхорус из Турске, са жанровски разноврсним репертоаром, а 26. августа кабаре за квинтет и глумца “Друга страна филма”, са музиком из незаборавних
остварења, уз духовите приче.

Парк у којем се манифестација одржава познат је и као Парк слободне скулптуре покрај Буковичке бање.

У њему је ризница вајарских радова, насталих у уметничком програму “Бели Венчац” исклесаних од мермера с поменуте планине.


58. Филмски сусрети

Фото: Википедија

Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма биће одржан од 26. августа до 1. септембра на Летњој позорници на Нишкој тврђави.

Селектор филмова је филмски критичар Дејан Дабић, уметнички директор фестивала је Растко Јанковић, председник Удружења филмских глумаца Србије, а директор фестивала је Срђан Савић, директор Нишког културног центра.

Као и ранијих година, биће додељено осам званичних награда: Гран при Наиса за најбоље глумачко остварење, “Цар Константин” и “Царица Теодора” за најбољу мушку, односно, женску улогу, повеље за изузетну женску и мушку улогу, награде за женску и мушку епизодну улогу и награда за најбољу дебитантску улогу.

Награда “Павле Вуисић” за изузетан допринос уметности глуме у домаћем играном филму ове године биће додељена Мирјани Карановић.

Ово значајно признање Удружења филмских глумаца, које има карактер награде за животно дело, установљено је 1994, а до тада се звало “Славица”.

Филмски сусрети су најстарија манифестација посвећена домаћем играном филму у Србији, један од најстаријих филмских фестивала у региону и јединствена манифестација посвећена искључиво глумцима.


65. Грожђебал

Дани бербе грожђа, традиционална привредно-туристичка манифестација позната и као Грожђебал, одржаће се у Вршцу од 14. до 17. септембра.

За све госте који тих дана буду боравили у Вршцу организатори су припремили богат програм.

Ове године најављују рекордну посету: близу 150.000 посетилаца за четири дана. Поред гостију из Србије, највећи број посетилаца очекује се из суседне Румуније, БиХ, Бугарске, Словеније, Мађарске, Немачке и Аустрије, истичу у Туристичкој организацији Вршац.


38. Дани лудаје

Сваке године, трећег викенда у септембру, Кикинда постане центар Европе, захваљујући једној здепастој, помало и незграпној биљци тикви или, како се овде каже, лудаји.

Ове године манифестација ће бити одржана на кикиндском тргу од 14. до 17. септембра.

Уз традиционалне програме попут “Карневала предшколаца”, “Банатског фруштука”, “Европског кутка”, “Игара и играрија с лудајом”, те мерења најтеже и најдуже тикве, и ова година ће бити у знаку музике различитих жанрова.

У четвртак ће наступити Стефан Миленковић с оркестром, петак је резервисан за Ју групу, Нелета Карајлића и Осиромашени уранијум, у суботу нас очекују Милица Павловић и Саша Матић, док ће у недељу свирати Банда дрвена.


33. Роштиљијада

Роштиљијада у Лесковцу, највећа гурманска манифестација на Балкану, почиње 21. августа на централном градском тргу, трајаће седам дана, а биће отворена концертом Жељка Самарџића.

Роштиљијаду ће пратити догађаји попут “Пљескавица за Гиниса”, “Највеће пљескавице из руку”, као и такмичења ученика угоститељских школа Србије из области кулинарства.

За љубитеље тврђег звука ту су наступи ветерана југословенске и српске рок сцене Бајаге и инструктора и Ју групе, док ће поштоваоце попа забављати Тропико бенд и Петар Грашо.

Боје народне музике браниће Снежана Ђуришић и Драган Којић Кеба. Манифестацију ће затворити наступ одабраних џез извођача са Нишвила.


Фото: Промо

Додај коментар: