Scroll Top

Учешће на светском конгресу песника и нове награде за Мају Херман Секулић

ucesce-na-svetskom-kongresu-pesnika-i-nove-nagrade-za-maju-herman-sekulic
Сличне теме

Наша позната песникиња, романописац, есејиста, преводилац и доктор компаративне књижевности – Маја Херман Секулић – поново је, по трећи пут, после конгреса у Индији и Мађарској, била једини заступник српске поезије на веома престижном 42. Светском конгресу песника (WCP)

Овај конгрес постоји већ преко 50 година, али се због виших сила, као што је пандемија, није увек могао бити одржан у пуном саставу.

Конгрес се одржао од 22- 29. 9 на величанственом броду МСЦ Дивина који  је превезао песнике света Средоземљем од Италије и римске луке Цивитавекија, до Сиракузе на Сицилији, Валете на Малти и грчких острва Санторини и Миконос, са повратком кроз Месину, назад до Рима.

Овогодишњи конгрес био је јединствени догађај – недељу дана поезије, размена информација, културе, дружења више од 100 песника из целог света.

На конгресу су најзаступљенији били представници Кине, затим многобројни представници из земаља Латинске Америке, Индије и Израела. У
ту част издата је и импресивна песничка антологија под називом „Моћ речи”, чије је издање посебно поздравила председница др Мариа Еугениа

Соберанис из Мексика, као почетак нове едиције књига под покровитељством Светског конгреса песника. У Риму, где је завршила пловидбу, 6. октобра је Маји Херман Секулић уручена значајна „Citta del Galattea” награда, међу врхунским италијанским и светским именима у култури.

Међународно удружење за културу Вербумландарт, које је покровитељ ове награде, слави 10 година постојања и том приликом му је уручена златна медаља од председника Италије.

Маји Херман Секулић је уручена велика интернационална награда за изврсност у светској књижевности и посебно награда за најбољи страни роман на енглеском „У потрази за Лолитом”, који је изашао у више издања на српском, и енглеском а ускоро се очекује на италијанском језику.

По повратку у Србију, Маја Херман Секулић је 8.10. у Смедереву добила признање „Златни траг” у оквиру међународне књижевне манифестације „Деспотова заклетва”, удружења културе „Расковник”, управо за заслуге у ширењу наше речи у свету.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: