Scroll Top

Велики Џез концерт у Мадлениануму

veliki-dzez-koncert-u-madlenianumu
Сличне теме

После дужег времена на Великој сцени Мадленианума очекује нас концерт једног џез оркестра, овог пута то је Биг бенд Музичке академије Универзитета у Љубљани, који предводи диригент Матеј Хотко

Гости из Словеније ће наступити поводом великог словеначког празника Прешерновог дана 7. фебруара у 19.30 часова. За концерт под називом Од свинга до ритмова Латинске Америке, овај оркестар и њихов ментор диригент Хотко су се одлучили да би приказали сву умешност музицирања овог веома популарног и награђиваног бенда.

Биг бенд Музичке академије Универзитета у Љубљани, познат као Биг бенд УЛАГ, водећи је студентски актер словеначке џез сцене и данас се сматра једним од најбољих студентских биг бендова на свету. Основан је академске године 2011/2012 у оквиру изборног предмета и под менторством реномираног басисте, продуцента и оснивача музичке школе Б.А.С.Е, доц. Матеја Хотка и брзо је стекао изванредну репутацију.

Поред наступа на престижним локацијама као што су Прешернов трг, Словеначка филхармонија и Галусова дворана ЦД Љубљана, Биг бенд УЛАГ је своју изврсност доказао и на турнејама широм Европе, укључујући и Србију, Македонију, Аустрију, Хрватску и Немачку. Такође је направљена и серија видео снимака за Јутјуб канал Зевников, који је прошле године постао један од 29 најбољих музичких канала оркестарске и џез музике на свету. Канал се налази у престижном друштву Лондонског симфонијског оркестра, Чикашког оркестра и Данског оркестра.

Музичка академија у Љубљани не нуди само један, већ два велика бенда. Поред концертног биг бенда, који је већ стекао међународну репутацију, Музичка академија нуди још један биг бенд, који представља платформу за младе џез музичаре, где могу да расту, развијају своје вештине и науче правила свирања у овако величанственом ансамблу. Други биг бенд је суштински део образовног процеса у Музичкој академији, јер студентима нуди драгоцено искуство и припрема терен за могућу будућност у концертном биг бенду или другим професионалним џез ансамблима.

Матеј Хотко, дипломац престижне Манхаттан Сцхоол оф Мусиц у Њујорку, један је од најцењенијих џез контрабасиста и ментора у Словенији. Познат по својој страсти за педагогијом, развио је иновативну педагошку методу О.Г.И, која подстиче индивидуални приступ и креативност код ученика. Као директор Музичке школе Б.А.С.Е. и шеф одсека за џез на Музичкој академији Универзитета у Љубљани, поставио је нове стандарде у музичком образовању. Његов рад као диригента академског биг бенда отворио је студентима врата вредним међународним искуствима. Матеј Хотко, добитник Награде за значајна уметничка дела Универзитета у Љубљани, кључни је актер у обликовању савремене музичке сцене у Словенији и иностранству.

Концерт Биг бенда Музичке академије Универзитета у Љубљани нуди прекрасан низ џез радова који обећавају незаборавно музичко искуство. Комади које свирају су пажљиво одабрани да прикаже различите аспекте џез традиције ― од класичних свинг мелодија до модернијих ритмичких експеримената и утицаја из других музичких култура. Избор музике одражава и техничко савршенство и дубоку емоционалну експресивност, што је кључ сваког успешног џез концерта. Свакако, ово је концерт на коме ће се искусни биг бенд музичари савршено доказати, а публика моћи да ужива у мајсторском преплитању ритмова, мелодија и хармонија.

Фото: Промо

Додај коментар: