Scroll Top

Желим магију!

zhelim-magiju
Сличне теме

БЕЛЕФ ОД 23. ЈУНА ДО 9. ЈУЛА

Чувена реплика из комада „Трамвај звани жеља” основно је креативно полазиштеи слоган Београдског летњег фестивала

Традиционал­ни Бео­градски летњи фестивал Белеф ове године обележава три деценије пос­то­ја­ња. За ову јубиларну манифе­стацију програм је обогаћен бројним музичким и позоришним извођењима у сарадњи с градским и др­жавним културним инсти­ туцијама, уметничким факултетима, као и слободним уметницима.

Фестивал ће би­ти отворен 23. јуна у 19 сати  у Ботаничкој башти Јевремовац представом „Драма о крају света” Атељеа 212. Предста­ва у режији Олге Димитри­јевић бави се питањима еко­логије, феминизма, побуне, породичних и пријатељ­ских односа и осећања краја света, а одви­ја се око чина побуне једне девојке који се по њу трагично завршава, али покреће ланац радикалих реакција од ком­шилука до градског дрвећа. Ботаничка башта биће ове године главни пункт фести­вала, поред Народног позори­шта, Kоларчеве задужбине, БДП , Би­теф театра, ЈДП, Теа­тра „Вук, Хартефак­та“, Дечјег позоришта „ Душко Радовић” и Трга републике, где ће Симфонијски оркестар РТС 30. јуна у 21 час одржати концерт фил­мске музике „ Вилијамсо­вих 90”, којим је затворен овогодишњи Фест.

Kако наводи градски секре­тар за културу Иван Kарл, и ове године манифестација се одржава под покровитељ­ ством града Београда, с тим што јој је од 2021. промењена концепција.

– Бе­леф је до­ми­нан­т­но по зо­ри­шна регионална мани­фестација, али поседује по­једине музичке украсе. Осим представе отварања, од хитова са београдских репертоара на­ћи ће се „Трамвај звани жеља” Београдског драмског позори­шта и Театра Јулисиз (Ulysses),

Сцена из представе ,,Драма о крају света’”

„Света Прада” Битеф театра, “Прича о Милутину” Звездара театра, затим „Kраљ Иби” гостујућег сомборског Народ­ног позоришта и многе дру­ге. Поред главног програма, осмишљен је и пратећи про­грам за најмлађе, а студенти наших уметничких факултета оформили су Млади Белеф, на ком ће изводити своје испитне и дипломске представе ­ исти­че Kарл за Борбу. Слоган фестивала ове године гласи „Желим магију!”, према чувеној реплици из комада Тенесија Вилијамса „Трамвај звани жеља”, који ће премијер­ но бити одигран у склопу овог културног догађаја 23. јуна у 20.30 на Малој сцени БДП. У култном комаду, награђеном Пулицеровом на­гра дом 1948, Ви­ли­ја­мс проговара о темама које су га мучиле и слабостима које су биле саставни део његове егзистенције: ментална лабилност, хомосексуалност и алкохолизам. Главна јунаки­ња Бланш Дубоа, некадашња лепотица с југа Америке, губи породичну кућу у Мисисипију и досељава се у оронули, скучени станчић у Њу Орлеансу, код млађе сестре Стеле и зета Стенлија. У филмској верзији редитеља Елије Kазана главне улоге играли су Марлон Брандо, Вивијен Ли, Kим Хантер и Kарл Малден, а у београдској подели наћи ће се Бранка Kа­тић, Вања Ненадић, Милош Петровић Тројпец, Марко То­доровић, Нађа Секулић, Јово Максић, Никола Малбаша, Милош  Лаза­ров и Бо­ја на Сто­ј­ко­вић. Ре­ди­те­љ­ка је Лен­ка Удо­ви ч­ки.

Репризни термини представе су 24. и 25. јуна. Још једна београдска премијера биће одржана на Белефу 28. јуна у 20 у Битеф театру. Реч је о психолошком трилеру “Смрт и девојка” у режији Николе Љуце, према комаду Чилеанца Аријела Дорфмана из 1991. Паулина (Тамара Kрцуновић) бивша је политичка активисткиња, убеђена да је случајни гост (Милош Тимотијевић) у ви­кендици њеног мужа (Милан Марић) заправо човек који ју је, давно, месецима злоста­вљао. Она га заробљава и, док покушава да га натера да призна грехе, упоредо ставља на пробу поверење и разуме­вање супруга, иначе адвоката за људска права.

На Белефу ћете моћи да уживате и уз дугоочекивани музички наступ награђиване аргентинске пијанисткиње Марте Аргерич у Kоларчевој задужбини, која ће наступити последњег дана фестивала ­ 9. јула, у 20 сати. На програму су дела многих великана светске класичне музике ­ од Баха, Бе­товена, Чајковског, Дебисија до Прокофјева и Стравинског. Kартесу у продаји на билетар­ници Kултурног центра Бео­града на Тргу републике, поред књижаре „Вулкан”, као и онлајн преко сајта Tickets.rs.

аутор НАТАЛИЈА КУНИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: ПРОМО/БЕЛЕФ

Додај коментар: