Scroll Top

Компанија Еурипида Ласкаридиса из Атине у Мадлениануму

20486-2
Сличне теме

У оквиру Београдског фестивала игре 29.03. у Мадлениануму биће одиграна представа Еленит у режији Еурипида Ласкаридиса из Атине

Свакодневне слике и ситуације постају све апсурдније, мистериозније и узнемирујуће. „Еленит” је путовање кроз непознати пејзаж; девастиран и разрушен, али у исто време неодољиво фасцинантан. У питању је бриљантан покушај разумевања нашег монструозног света.…

Еурипид Ласкаридис је један од ретких стваралаца који развијају позориште визија, етерични театар који попут снова истражује стварност, деформишући је и преувеличавајући под лупом позорнице. Од комада „Реликвија” (2015.), овај неконвенционални уметник оркестрира апсурдно, гротескно, фантазмагорично и забавно позориште. „Еленит” је барокна и дадаистичка прослава у којој батракије људског тела и технократе у оделима, симболи западне уметности уз црвени барјак оптрчавају око мноштва чудноватих и различитих бића. Уз луди темпо техно музике која се изводи уживо, они се ломе, пуштају, туку, бацају, гестикулирају, играју, сами или заједно, у свету који пада, експлодира, распада се и расплиће, полако или брутално.

„Еленит” је лавиринт ситуација насељених чудним ликовима, који лепршају између малодушности и преузбуђења, неповезана прича која иде од катастрофа до налета енергије. После свега, „живот и свет остају енигма“. Она у коју морате бити уверени да бисте могли да јој се насмејете.

Еурипид Ласкаридис је редитељ и извођач. Две доминантне теме чине његов уметнички идентитет: подсмех и трансформација. Студирао је глуму у Атини при Уметничком театру Каролоса Куна. Режију је учио на њујоршком Бруклин колеџу као стипендиста Оназисове фондације. Наступа од 1995. године, сарађујући са редитељима попут Димитриса Папајоануа и Роберта Вилсона.

Самостално је почео да режира 2000. године, истовремено креирајући сценске комаде и награђиване кратке филмове. Компанију ОСМОСИС је основао 2009. године, када је почео да приказује своје радове у оквиру Атинског фестивала, на сценама Грчког националног театра, Позоришта Емброс и у другим просторима широм Грчке. Од 2013. године ОСМОСИС почиње да развија радионице и друштвене пројекте.

Основана 2009. године од стране Еурипида Ласкаридиса, ОСМОСИС компанија је подршка уметницима који долазе у контакт у различитим комбинацијама, од пројекта до пројекта.

Ова представа – неуротична и комична, трагична и саркастична – наставља да додаје речи речнику и језику који је створио Ласкаридис, језику који је нејасан, а познат, мрачан, а покретачки. Он даје публици слободу удаљености, дозвољавајући им да повуку линију и посматрају, а затим пређу линију и повежу се.

Хероји овог света стоје тамо, позивајући пубику да истражује, да пожели, да осети необјашњиво…

“Еленит” је величанствен гест ка разумевању монструозног света, још једно светло у стваралачком развоју овог значајног савременог грчког уметника.

Овај ирационални свет – подстакнут сликарством и опером, мјузиклима и античком трагедијом, као и клупском културом и филмом – настаје из једноставних материјала. Свакодневне слике и ситуације су подвргнуте сталним трансформацијама које их чине густим и непознатим. Дело је апсурдно путовање: фантазмагорично и смешно, загонетно и узнемирујуће. Путовање кроз пејзаже који прелазе један у други без објашњења, у свету сачињеном од рушевина које упркос свему и даље опстају – и плене.

Додај коментар: