Scroll Top

Европски дани аутора

evropski-dani-autora
Сличне теме

Дан европских аутора се први пут обележава 27. марта 2023. године у циљу поновног повезивања младих генерација са читањем и откривања разнолике европске књижевности

Ова иницијатива такође жели да покаже да књижевност може да буде алат за индивидуално оснаживање. Књиге и читање омогућују младима да се укључе у актуелне друштвене и личне изазове.

У том контексту, у Србији се у оквиру програма Креативна Европа спроводе различити пројекти, а све у циљу стварања навике читања међу младима.

Јасмина Марковић Каровић из Urban Reads указује да јако мали број људи чита и да је углавном реч о литератури која има видљиву примену у свакодневном животу – попут књига из популарне науке – или исповести познатих личности.

Књижевност, као таква, слабо се чита. Међутим, код младих је то обрнуто. Да, мали број младих људи заправо чита, али ти који читају, читају највише управо књижевна дела. Потреба код младих да се поистовете са ликовима и нађу групу којој би припадали – јер у стварности то обично није случај – много је већа и снажнија него код одраслих. Постоје књиге које су у обавези да читају због школе, али сами трагају за баш оним причама које ће им показати да постоји место под овим небом које је само њихово, и да су проблеми с којима се суочавају присутни и код неких других клинаца, а да су сви ти хормони и све те мисли које их преплављују потпуно нормална појава.

Она сматра да нема потребе посебно приближавати књижевност младима, јер потенцијал и потреба већ постоје.

Деца која воле да читају сама ће доћи до књиге која их занима. Наш је посао да тај одабир наслова буде квалитетан. На нама је, такође, да пратимо медије којима се млади користе како бисмо с њима увек били у готово другарској комуникацији и како бисмо створили простор у
којем ће се они осетити безбедно да међусобно сугеришу, дискутују и промишљају. Морају да знају да их чујемо, и да нису сами. А што се тиче оних који нису досад развили претерано велику љубав према читању, полазећи од става да вероватно нису имали пред собом дела с којима су могли истински да се повежу и поистовете, сматрамо да им треба понудити дела која не мањкају квалитета, али код којих је, можда, за промену, акценат на забави, уместо на поруци. Она су ту попут улазног портала у свет који их чека иза, који није увек толико лаган и забаван, али који је нека врста уточишта.

У оквиру програма Креативна Европа, Urban Reads учестује са пројектом „Освешћени Европљанин – кул Европљанин“. Реч је о едукативном књижевном пројекту који је усредсређен на уочене проблеме у савременом друштву, који се тичу његове најосетљивије и можда најважније групе – тинејџера.

Јасмина Марковић Каровић објашњава да су за овај пројекат планиране три групе књига из трију важних области: родне равноправности, еколошког активизма и инклузије.

         Јасмина Марковић Каровић

Свака од те три групе састоји се од по три књиге, и свака од те три књиге покрива по једну категорију. Главни фокус пројекта је едукација дела младе популације која редовно чита, али и прикључивање оних којима то до сада није било занимљиво. Читаве генерације су запостављене у информисању које се тиче стања у друштву, суштинској неравноправности или стању у којем остављамо нашу планету. Овај пројекат то планира да промени користећи језик и комуникацију који ће теме, које им иначе нису блиске, начини више „кул“, тако да се осете укљученим у борбу која их све чека. Планирани начини промоције и комуникације такође промовишу европску културну и лингвистичку разноликост.

Организација Хартефакт такође учествује у пројекту оф „Poets of Today – Voices of Tomorrow” или скраћено POT-VOT. Реч је о заједничком европском пројекту организација из Словеније (Пионирски дом), Пољске (ARTeria), Мађарске (Pro Progressione), Финске (Асоцијација
финских центара културе за децу) и Србије, који доводи поезију у школе на иновативан начин, приближавајући је младима и локалним заједницама.

Главни циљ пројекта је развој нових перформативних поетских пракси. Уметнички тимови из партнерских земаља биће одговорни за креирање уметничких песничко – едукативних програма. Циљне групе пројекта су савремени, етаблирани песници, средњошколски наставници и
ученици средњих школа, који ће се повезати кроз песничке догађаје у самим школама, али и у ширим локалним заједницама.

Током пројекта који је почео у септембру прошле године и траје до 31. марта 2025. године, планирани су песнички догађаји, округли столови и две конференције чиме се жели истаћи значај читања у школама, као и веза између сценске уметности и поезије.

Двадесет уметника ће испитивати могућности сценског извођења поезије, делиће иновативне приступе са 50 песника, 100 наставника у школама и допрети до пет и више хиљада припадника млађе публике из свих пет земаља.

Међународни песнички колектив постаће носилац методолошког процеса, наступаће у пет различитих земаља и представиће процес рада и
потенцијал различитих форми вечери поезије на франкфуртском Сајму књига.

У овој фази пројекта, одржане су радионицаме на којима је учествовао песнички тим у сарадњи са уметничким тимом, а биле су посвећене популаризацији и проучавању савремене поезије, разматрању проблема и идеја, као и припремама за даље активности у сарадњи са средњим
школама у Србији.

Тренутно је отворен јавни позив за професоре након чега ће се они повезати са песницима како би заједно радили на осмишљавању начина да се младима приближи поезија приликом песничких посета школама.

Фото:Промо

Додај коментар: