Scroll Top

31. Интернационални фестивал уметника хармонике – 2023

31-internacionalni-festival-umetnika-harmonike-2023
Сличне теме

Интернационални фестивал уметника хармонике спада у ред највећих светских фестивала хармоникаша који се баве „класичном“ хармоником

Јединствен је по своме програму не само у Србији већ и у овом делу Европе. За разлику од већине других, који окупљају познате и популарне естрадне извођаче,  Фестивал у Крагујевцу окренут  је онима чији циљ није јефтина популарност већ допринос популаризацији  и развоју „класичне“ хармонике, како у погледу интерпретације тако и смислу афирмисања нових  стваралачких достигнућа за хармонику.

Он окупља победнике највећих светских такмичења хармоникаша, која се одржавају између два фестивала,
у категоријама солиста и камерних ансамбала,  као и водеће светске извеђаче на хармоници, признате педагоге
за хармонику.

Фестивал је основан 1988.г, у време када је проф. Радомир Томић почео да формира крагујевачку школу за хармонику. Један од  основних мотива оснивања био је да се Крагујевац, као средина, упозна са достигнућима класичне хармонике у свету  и да се на тај начин хармоника афирмише у другачијем светлу, до тада уобичајеном код нас, као и да добије подршку шире друштвене заједнице за започете активности.

Од тада Крагујевац је постао светски препознатљив центар за хармонику и у њему се формирао веома широј круг љубитеља и поштовалаца управо класичне хармонике. Управо тај круг љубитеља и поштоваоца класичне хармонике, захваљујући Фестивалу има могућност да буде у жижи савремених достигнућа у свету класичне хармонике.

Концерти који се током Фестивала одржавају у једној од најбољих концертних сала у Србији свакако предствљају допринос не само  концертном животу једног великог привредног, универзитетског и културног центра, какав је Крагујевац, већ афирмишу у пуном сјају достигнућа крагујевачке музичке школе и Филолошко-уметничког факултета, чији одсеци за хармонику уживају светски углед.

О благотворном утицају овог Фестивала, који ће се одржати по 31 пут,  на развој хармонике у Крагујевцу и Србији најбоље говоре резултати крагујевачких хармоникаша на највећим светским такмичењима. Прошле године на СВЕТСКОМ КУПУ у Швајцарској студент кагујевачког ФИЛУМ-а. Драгослав Васиљевић победио је у сениорској конкуренцији.

Фестивал се одржава уз подршку Крагујевца и Министарства културе Србије.


ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

15.11.   KРАГУЈЕВАЧКИ АКАДЕМСКИ ОРКЕСТАР АКОРДЕОНИСТА
Солист:  Јанош Балинт – флаута
Диригент: Предраг Костовић

16.11.   ПАВЛО ХИЉЧЕНКО – Украјина
победник СВЕТСКОГ ТРОФЕЈА 2022. у категорији Варијете музика

17.11.   ДРАГОСЛАВ  ВАСИЉЕВИЋ – Србија
победник СВЕТСКОГ КУПА 2022.

18.11.   РОМАН  ПУНЕЈКО  – Украјина
победник СВЕТСКОГ ТРОФЕЈА 2022

19.11.   ГРАДСКИ  КАМЕРНИ ОРКЕСТАР „ШЛЕЗИНГЕР“ –  Крагујевац
солист  МАРИЈА ТУРШИЈАН – хармоника

20.11.   ХАНГ ДИНГ – Кина
победник  такмичења у КАСТЕЛФИДАРДУ (Италија)  2022.

21.11.   КРЕШИМИР ЛУЛИЋ  – Хрватска / Данска
победник такмичења у АРАСАТЕУ (Шпанија) 2022.

22.11.   Дуо хармоника ЏЕМИНИ  –  Кина / Данска
победник такмичења у КАСТЕЛФИДАРДУ (Италија) у категорији  Камерна музика


Фото: Промо

Додај коментар: