Scroll Top

Ауторска и стручна вођења за кроз прву тактилну изложбу „Види, додирни, осети” у Музеју афричке уметности

autorska-i-strucna-vodjenja-za-kroz-prvu-taktilnu-izlozbu-vidi-dodirni-oseti-u-muzeju-africke-umetnosti
Сличне теме

У оквиру програма биће приређена и креативна радионица за децу „Каква је то риба дводихалица? Направимо тактилну слику!“

Током новембра у Музеју афричке уметности (МАУ) биће организована ауторска и стручна вођења за кроз прву тактилну изложбу „Види, додирни, осети”, док ће за децу бити приређена креативна радионица „Каква је то риба дводихалица?“.

Ауторска и стручна вођења кроз текућу изложбу, као и тематска радионица за децу одвијају се паралелно у оквиру програма „Недеља у МАУ“ у термину недељом од 11 до 12.30 часова. Датуми вођења и радионица у новембру су 12, 19. и 26. новембар.

Изложба „Види, додирни, осети – предмети из збирки Музеја афричке уметности” ауторке Милице Јосимов, настоји да предмете традиционалне уметности, који од оснивања Музеја налазе своје место на сталној поставци, приближи посетиоцима кроз једну, за овај музеј нову излагачку методологију – тактилно. Одабрано је петнаест експоната из иницијалне збирке – предмети од текстила, маске и скулптуре у дрвету, ћупови од керамике и скулптуре животиња из збирке бронзе, који ће, по завршетку изложбе, постати интегрални део сталне поставке МАУ.

Израђене су реплике и интерпретације предмета које верно приказују одабране оригинале. Текстилне тканине фила народа Сенуфо и тканине народа Фон из Бенина претварали смо у рељефе, преносећи све детаље и њихову различиту текстуру. Скулптуре и маске вајане су у пропорцијама оригинала, док завршна обрада омогућава наглашавање или поједностављивање детаља, у зависности од читљивости самог предмета. Приказана су и два 3Д модела антилопе и слона који су у пластици.

Један сегмент изложбе чине тзв. скривени предмети, смештени у посебне кутије, са идејом да их посетиоци, након додиривања, опишу. Изложбу прате аудио-дескрипција, потписи на Брајевом писму и легенде посебно прилагођене слабовидим особама, као и тактилне стазе.

У истим терминима у оквиру програма Музеја биће одржане и креативне радионице за децу „Каква је то риба дводихалица? Направимо тактилну слику!“

Инспирација за дечји креативни рад биће бронзана фигура рибе из збирке Музеја приказана на изложби „Види, додирни, осети“ и интерпретација одливена у гипсу, која верно преноси форму, рељефне украсе и омогућује тактилни доживљај предмета. Пратећи нову музејску изложбу, радионица за децу „Каква је то риба дводихалица“ има за циљ да подстакне креативан рад у којем ће чуло додира и важност говора бити главни видови запажања и изражавања.

У уводном делу радионице, биће речи о природним одликама ове необичне, прастаре рибље врсте и о симболици коју има у културама западне Африке. Затим ће деца осмислити и направити тактилну слику са мотивом рибе, користећи различите текстуре папира и друге материјале да дочарају облик и одлике као што су пераја и шаре.

Број деце на радионицама је ограничен, а пријављивање је обавезно и врши се слањем мејла на: kontakt@mau.rs.

Фото: Маријана Јанковић

Додај коментар: