Scroll Top

Афирмација вредности које недостају

afirmatsija-vrednosti-koje-nedostaju
Сличне теме

ВИДОВДАНСКИ ТУРНИР НА KОСОВУ И МЕТОХИЈИ

У још једној манифестацији у циљу популаризације и афирмације шаха ове године учествовао је изненађујуће велики број такмичара

На радост свих шахиста и заљубљеника у ову племениту игру 26. јуна одржан је 22. Видовдански шаховски турнир у спортској хали у Зубином Потоку, под покровитељством Привременог органа општине Зубин Поток, а у организацији Шаховског савеза Kосова и Метохије и Шаховског савеза Србије. На турниру су учествовали шахисти свих седам клубова с Kосова и Метохије, што броји више од 40 такмичара. Kао најбољи међу њима, показао се Александар Тот. Друго место заузео је Данило Миловановић, а треће место припало је Бобану Богосављевићу.

Освајач првог места Александар Тот са Андријом Јоргићем и Момом Јаковљевићем

С обзиром на то да су припадници шаховских клубова претежно мушког пола, посебну пажњу привукла је Марија Перовић, чланица ШK Мокра гора из Зубиног Потока, која је, као једина шахисткиња на турниру, изразила жељу да више девојака и жена почне да се бави шахом и постану такмичарке.

Марија Перовић

– Ово је спорт за све, нема правила мушко – женско. Сви се боримо да најбољи победи. Ја сам у шаху уз оца одмалена и једина сам девојка која ће се данас борити против мушкараца и даћу све од себе. Волела бих да убудуће створимо женски шаховски клуб на Kосову и Метохији и да једног дана будем представница тог клуба – истакла је Перовићева.

Турнир је отворио генерални секретар Шаховског савеза Србије Андрија Јоргић, ко ји је том приликом истакао да је поносан што је посетио Зубин Поток, као и да овакви турнири подстичу популарност шаха. Оно што га је нарочито обрадовало јесте велики број учесника.

– Верујте да није тешко организовати овако нешто, потребно је само имати воље и жеље. Овај турнир има велику традицију и сви смо поносни на то. На нама је да радимо на томе да овај турнир настави традицију одржавања у свим градовима Kосова и Метохије. Овај турнир је пример како једна локална самоуправа може да допринесе афирмацији свих вредности које мало и недостају и овим путем апелујем на остале самоуправе да помогну своје клубове – изјавио је Јоргић.

Мома Јаковљевић, Андрија Јоргић и Мома Аџић

Симболично, први потез који је уједно и означио почетак турнира, повукао је управо Јоргић и то на првој табли е4. Повлачењу овог потеза присуствовали су представник општине Зубин Поток, председник ШС Kосова и Метохије Бобан Божовић, као и генерални секретар ШС Kосова и Метохије Мома Аџић. Генерални секретар Шаховског савеза Србије подсетио је и да је током текуће године оформљен још један клуб на просторима Kосова и Метохије.

– Формиран је и седми шаховски клуб на Kосову и Метохији, а то је ШK Гораждевац. Овом приликом уручили смо им и опрему од 10 шаховских гарнитура, као и пет сатова, који ће им много значити за њихову даљу афирмацију – поручио је Андрија Јоргић и изразио очекивања да ће у наредном периоду више деце желети да се прикључи шаховским клубовима.

Борба се чита и на KиМ

аутор ИВАНА ЗОРКИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: БОРБА

Додај коментар: