Scroll Top

Шаховска елита у Новом Саду

shahovska-elita-u-novom-sadu
Сличне теме

СРБИЈА ОПЕН 2022.

Овогодишњи победник је Евгениос Јоанидис, који је с осам освојених поена из девет партија остварио резултат на којем би му позавидели и водећи светски велемајстори

Нови Сад је од 28. јуна до 6. јула био домаћин шаховског турнира Србија опен 2022, на ком је учествовало 400 такмичара из 42 државе.

Последњег дана такмичења, свечаном церемонијом доделе награда у Великој сали Мастер центра, завршена је ова престижна шаховска смотра.

Драган Лазић и три првопласирана

Овогодишњи победник је грчки велемајстор Евгениос Јоанидис, који је у партији последњег кола, у директном дуелу за прво место, савладао репрезентативца Србије велемајстора Александра Инђића и с осам освојених поена из девет партија остварио резултат на којем би му позавидели и водећи светски велемајстори. За освојено прво место Јоанидису је припао чек на 7.500 евра. Друго место припало је такмичару из Индије Арјану Чопри, који је добио 5.000 евра, док је трећи Занан Евгени из Израела награђен са 3.000 евра.

Андрија Јоргић

Награде су доделили председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић и генерални секретар ШСС Андрија Јоргић. Најбоље пласирани српски такмичар био је Александар Инђић, који је заузео 11. позицију, док је најуспешнија шахисткиња из Србије била Теодора Ињац, с пет освојених поена и испуњеном нормом за мушког интернационалног мајстора.

Евгениос Јоанидис
Евгениос Јоанидис и Александар Инђић

У аматерској конкуренцији тријумфовао је Турчин Некмтин Коркмаз, други је био Батулга Тенунболд из Монголије, а трећи Рус Кириљ Шошин. Признања у овој конкуренцији уручио је Данко Бокан, генерални секретар Шаховског савеза Војводине. Тројица наших играча имала су исти број поена као трећепласирани Шошин, али су због лошијих додатних критеријума остали без медаље. Илија Станојевић је био седми, Анђелко Драгојловић осми, а Милоје Брајић девети.

Председ ник Шаховског савеза Србије Драган Лазић изразио је задовољство што се турнир одржао у Новом Саду и поручио да ће учинити све да наредне године Србија опен буде још боље такмичење.

Денис Махнев и Теодора Ињац

– Прошле године смо почели с амбицијом да овај турнир буде традиционалан и надамо се да ћемо следеће године, након Београда и Новог Сада, на неком трећем месту у нашој лепој Србији поново дочекати такмичаре. Веома смо срећни и задовољни имајући у виду да је било 400 учесника из 42 земље. Трудићемо се да следеће године будемо још бољи и да организација буде перфектнија и да оно што смо приметили као ваше примедбе отклонимо – рекао је Драган Лазић. Подсећања ради, премијерно издање Србија опена одржано је прошле године у Београду, а победник турнира био је Индијац Нихал Сарин.

ЕКИПА БОРБЕ

ФОТОГРАФИЈЕ: ШАХОВСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ

Додај коментар: