Scroll Top

АЛЕКСАНДАР ПОПОВСКИ РЕЖИРА АЛИСУ

aleksandar-popovski-rezhira-alisu
Сличне теме

У Југословенском драмском позоришту су почеле пробе представе „Алиса у земљи страхова“ Еве Махковиц у режији Александра Поповског.

У представи играју Милена Радуловић у улози Алисе, Милан Марић, Небојша Љубишић, Радован Вујовић, Слобода Мићаловић, Јована Беловић, Тамара Шустић, Ива Стефановић и Денис Мурић. Сценографију потписује Нумен (Свен Јонке), костимограф је Миа Поповска а за сценски говор је задужена Љиљана Мркић Поповић.

Аутор драме која ће праизведбу имати на Сцени „Љуба Тадић” у децембру је Ева Махковиц, драматуршкиња Местног гледалишча из Љубљане. Њен првенац, роман „На тај дан највше трпи мастеркард“ (2019) постигао је велики успех у Словенији и учествовао на Европском фестивалу дебитантских романа у Килу (Немачка).

Драмски текст Алиса у земљи страхова је инспирисан епизодама из књиге „Алиса у земљи чуда“ Луиса Керола. Када је била мала, Алиса је веровала да се још пре доручка може десити шест немогућих ствари. Сада је одрасла девојка у тридесетим годинама. Требало би да има каријеру, породицу. Требало би да буде испуњена, стабилна, одрасла. Оно што има је нови психотерапеут са којим путује по својој глави. Када је била девојчица, тамо су је чекала чуда, гусенице са наргилом, карте које говоре, насмејане мачке, колачи и чај, хистеричне птице. То је био свет где је сваки корак био ново узбуђење, свет могућности за бескрајна чуда. Сада је тамо само земља испуњена сумњама и страховима. Ипак, и даље постоји могућност да се деси чудо…

Редитељ и уметнички директор Словенског народног гледалишча у Марибору Александар Поповски у Југословенском драмском позоришту је до сада поставио представе Кандид или Оптимизам по Волтеру, Метаморфозе по Овидију и Шекспировог Хамлета.

Фотографије су власништво Југословенског драмског позоришта (фото ПР ЈДП-а Светлана Парошки)

Додај коментар: