Scroll Top

Андрији Јоргићу додељен ,,Крст вожда Ђорђа Стратимировића“

andriji-jorgicu-dodeljen-krst-vozda-djordja-stratimirovica
Сличне теме

Центар за развој Шајкашке, са благословом Његовог преосвештенства Епископа сремског господина Василија и племићке породице Стратимировић, а на предлог Александра Ђурђева, председника Организационог одбора Фондације вожда Ђорђа Стратимировића, доделио је орден „Крст вожда Ђорђа Стратимировића“ директору ,,Борбе“, Андрији Јоргићу

Уручењу високог признања, које се данас свечано одржало у просторијама зграде ,,Борба“ присуствовала је делегација Фонда Вожда Ђорђа Стратимировића, а Орден су уручили председник Центра за развој Шајкашке, Данијел Кулачин, заменик председника Организационог одбора Фондације, Владимир Јестровић, који је уједно и члан Центра за развој Шајкашке, као и Александар Ђурђев, председник одбора Фондације вожда Ђорђа Стратимировића.

-Данас је господин Андрија Јоргић добио високо црквено народно признање ,,Крст вожда Ђорђа Стратимировића“ за своје заслуге у очувању српске културне баштине и нашег српског народа на Косову и Метохији, као и уопште за целокупан патриотски рад. Ово признање спада у црквена, народна признања која се тичу управо тога што Андрија Јоргић чини, а то је национални рад, истакао је Данијел Кулачин.

Кулачин је направио паралелу између некадашњег вође Срба у револуцији 1848, вожда Стратимировића и куће Борба, која представља чувара српске традиције и ћириличног писма.

– Вожд Стратимировић био је председник српске владе, која је одмах по свом оснивању,донела Акт о слободи штампе, као и Акт о заштити ћирилице, тачније документа у којем се наводи да је ћирилица званично писмо у Војводству Србије. Данас, часопис ,,Борба“ баштини слободу штампе и излази на ћирилици, што је веома битно за наш народ. Такође, дигитализација комплетног листа ,,Борбе“ неизбежна је за проучавање српске историје, што додатно указује на велику важност ове куће, објаснио је Кулачин.

Владимир Јестровић, заменик председника Организационог одбора Фондације И члан Центра за развој Шајкашке, истакао је да господин Андрија Јоргић има велике заслуге за одликовање орденом ,,Крста вожда Ђорђа Стратимировића“, пре свега својим професионалним, хуманитарним и друштвеним радом.

-Данас, дошао је и тај дан свечаног одликовања орденом, који представља црквено-друштвено признање, за сав његов дошадашњи рад. Очување ћирилице је јако битно, и то је то Јоргићево професионално улагање, да се наше писмо очува и промовише што више. Овакво признање је врста мотивације, за Јоргића, али и друге појединце и установе, да се што више баве хуманитарним радом, као и радом којим се чува своја земља и свој народ, закључује Јестровић.

Председник одбора Фондације вожда Ђорђа Стратимировића, Александар Ђурђев, нагласио је да је Борба својим радом на пољу културе већ постигла одређене резултате, што се могло видети недавно, када је одржан велики српски сабор, где је једна од тачака декларације била и заштита српског ћириличног писма и језика. Ђурђев је истакао да је култура идентитет једне нације и да је ,,Борба“ на добром путу да помогне да се наше писмо, језик и културна баштина очувају.

– Јоргић је својим активностима имао бројне доприносе, на основу којих је заслужио да буде награђен овим високим одликовањем, које ће му свакако бити подстек за даљи рад, закључио је Ђурђев.

Директор ,,Борбе“, Андрија Јоргић, изразио је велику захвалност за издати указ и орден високог одликовања, И нагласио да свако признање има своју тежину и величину, као и то да се сваки рад који стоји иза појединца вреднује.

– Поред Сретењског ордена другог степена, изузетне Вукове награде, признања Најбеограђанина и низа других награда које сам примио у последњих неколико година у име Борбе и своје лично име, могу слободно да кажем да ми је ово до сада најдраже признање И да сам га посветио комплетној екипи часописа и компаније Борба, као и целокупном српском народу који се суочава са великим изазовима на Косову и Метохији. Надам се да ће ово одликовање бити мој допринос опстанку српског народа на Косову и Метохији, истакао је Андрија Јоргић, директор Борбе.

Фото: Liveproduction

Додај коментар: