Scroll Top

Аутентичан поглед на свет

autentican-pogled-na-svet
Сличне теме

Кустендорф од 23. до 27. јануара

Овде је срећна околност да такмичарски филмови немају камџију у виду разних фондова изнад себе и зато су свежи, имају критичку дистанцу и пружају могућност да се човек, захваљујући уметности, и узбуди

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан 17. пут од 23. до 27. јануара на Мећавнику на Мокрој гори. Као и претходних година, у фокусу фестивала чији је оснивач наш прослављени редитељ Емир Кустурица биће млади филмски ствараоци и великани ауторског филма.

У такмичарском програму биће приказано 17 студентских краткометражних филмова, одабраних од укупно 536 пријављених наслова. За златно, сребрно и бронзано јаје, као и награду “Вилко Филач” за најбољу фотографију, такмичиће се аутори из Србије, Аустрије, Финске, Грчке, Пољске, Шведске, Немачке, Северне Македоније, Хрватске, Русије, Чешке, САД, Египта, Мексика, Узбекистана и Индије.

Одабрани филмови истичу се аутентичношћу ауторског погледа на свет, још неупрљаног прилагођавању разним фондовима, што је карактеристично за касније фазе стваралаштва.

– Филмови младих људи из читавог света су окренути врло личним проблемима, али та задубљеност у егзистенцијално подразумева и једну врсту друштвене критике и дистанце. То је феномен који је пратио и наше одрастање, увек је постојала критичка и политичка дистанца од званичне политике, међутим, у последње време, првенствено захваљујући Холивуду, дошло је до суше, у којој критичка дистанца више не постоји, све је изгланцано као да сте ушли у тржни центар, увијено у једну форму која не пружа никакво узбуђење, а то је зато што катарза тражи стварне поводе и стварне реакције. Нажалост, када млади ствараоци дођу у фазу да разни фондови почну да им одређују и укус и садржај, онда се они томе прилагођавају и често у том процесу погубе. Овде на Кустендорфу је срећна околност да такмичарски филмови немају ту камџију изнад себе и зато су свежи, имају критичку дистанцу и пружају могућност да се човек, захваљујући уметности, и узбуди – оценио је Емир Кустурица на конференцији за медије.

У оквиру програма Савремене тенденције биће приказани италијански филмови “Ја, капетан” Матеа Гаронеа, “Komandante” Едоарда де Ангелиса и “Disco Boy” Ђакома Абруцезеа, српско-француски “Lost Country” Владимира Перишића и документарац “Последњи моторни брод” руског аутора Иље Жељтјакова.
Награда Дрво живота за будућа остварења биће додељена Матеу Гаронеу, редитељу награђиваних остварења “Гомора”, “Догман”, “Прича над причама”…

– По мом убеђењу, он је један од тренутно најбољих редитеља на свету. За филм “Ја, капетан” добио је награду за режију на Венецијанском фестивалу прошле године. Добри смо пријатељи и већ је био гост на нашем фестивалу, а сада је аутор који је већ закорачио у озбиљне године и бави се кинематографијом не из егзистенцијалне већ из дубоко духовне потребе, такав је и овај његов најновији филм – истакао је Кустурица.

Програмска целина “Нови аутори” приказаће дугометражне филмове “Хоћу мужа” Соње Карпуњине, “Викенд у Гази” Базила Халила, “Земаљски стихови” Алија Асгарија и Алирезе Хатамија и “Моја швајцарска војска” Луке Попадића. Занимљиво је да су сви редитељи из ове селекције, као и Едоардо де Ангелис и Ђакомо Абруцезе, чији су филмови део савремених тенденција, не тако давно учествовали у такмичарском програму Кустендорфа са својим студентским радовима.

Управо из тог разлога највећа чар Кустендорфа је у томе што је реч о једном од ретких фестивала у свету на којем је на сваком кораку видљива размена енергије младих и искусних уметника. Фестивал ће бити одржан у организацији продуцентске куће “Раста интернешенел” и под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Мећавник града.

Фото: Archimede Productions

Аутор: М. Ковачевић

Додај коментар: