Scroll Top

Балетска школа Националне фондације за игру из Београда за Светски дан игре – у Мишколцу

baletska-skola-nacionalne-fondacije-za-igru-iz-beograda-za-svetski-dan-igre-u-miskolcu
Сличне теме

Ученице Балетске школе Националне фондације за игру из Београда, наступиће предстојећег викенда на међународном Фестивалу игре у Мишколцу

Седми пут заредом, у мађарском граду Мишколцу одржава се међународни фестивал савремене игре. Организацију ове манифестације предводи Балет Мишколца, док уметничку селекцију потписује кореограф Атила Козма.

Он наводи да се ,,фестивал одржава на неколико позоришних и отворених сцена, на којима ће се у сусрет Светском дану игре представити кореографи и трупе из целе Европе. Свака представа приказује занимљив део богате националне и међународне играчке сцене“, каже Козма.

На сцени Опере у Мишколцу, у суботу ће наступити и Балет Тоскане са комадом “Бајадера” у кореографији Микела ди Стефана, који је са успехом одигран прошле године у Атељеу 212, на 20. Београдском фестивалу игре.

Част да наступе уз професионалце, на сцени Савременог театра, припала је ученицама старијих разреда Балетске школе Националне фондације за игру. Оне изводе дела чувених израелских кореографа Ицика Галилија и Лиора Таворија, настала у сарадњи са београдском Фондацијом. Такође, међу кратким комадима које ће приказати, јесте и рад младог аустралијског играча Метјуа Солофијева. Ове поставке, Атила Козма је имао прилику да види на Балетском такмичењу у Болоњи, када је групу која је освојила злато са комадом Лиора Таворија, позвао на Фестивал игре у Мишколцу.

Фестивал игре је иначе почео синоћ 23. априла, наступом Балета из Мишколца и премијером представе “Моћ љубави”. Публика ће вечерас имати прилику да открије још једно премијерно извођење, односно комад “Како вам драго” занимљиво читање истоименог Шекспировог дела у извођењу трупе Танц Егер. Део програма ће свакако бити прилагођен и младој публици, јер су организатори у програм уврстили и неколико комада који ће бити атрактивни новим генерацијама.

Последњи дан Фестивала резервисан је за Гала вече, како би се на најбољи начин обележио Светски дан игре. Гала вече окупља мађарске прваке и солисте из неколико националних ансамбала, али и специјалне госте из београдске Националне фондације за игру.

Фото: Милош Лужанин

Додај коментар: