Scroll Top

БЕОГРАДСКИ ЛЕТЊИ ФЕСТИВАЛ И ОВОГ ЛЕТА ДОНОСИ КУЛТУРУ

beogradski-letni-festival-i-ovog-leta
Сличне теме

БЕОГРАДСКИ ЛЕТЊИ ФЕСТИВАЛ ПОЧИЊЕ 27. ЈУНА И ТРАЈАЋЕ ДО ПОЧЕТКА СЕПТЕМБРА

Овогодишњи главни програм Београдског летњег фестивала Белеф биће одржан у периоду од 27. јуна до 10. јула, а одвијаће се под два слогана, један је “Београд живи”, а други “Нови почетак”.

Белеф ће овог пута имати две целине, Београдску летњу сцену и Београдске летње ноћи, а завесу ће подићи мјузикл Позоришта на Теразијама “Цигани лете у небо” на платоу код Победника.

– Белеф ће следеће године прославити 30 година. Основан је 1992, за време тешке ситуације у којој се налазио наш град, када су због санкција сви традиционални фестивали или престали да постоје или су опстали, али у смањеном броју. Тада се јавила потреба да се организује једна оваква врста летњег фестивала и тако је настао Белеф. Мислимо да Белеф има значајно место међу нашим фестивалима и да треба више новца и енергије да улажемо у организацију овог фестивала – истакао је на конференцији за медије Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

Према његовим речима, 21. јуна се очекује укидање свих мера када је реч о организацији јавних догађаја, а након живота у четири зида сматра да је важно грађанима понудити добре садржаје.

– Желимо да оживимо тргове, улице, тврђаву и разна места на којима људи нису видели овакве садржаје. После главног програма организујемо програм који ће трајати дуже од месец и по дана под називом Београдске летње ноћи, а које почиње 17. јула и трајаће до 28. августа. У оквиру тога организоваћемо више од 40 концерата широм града на најразличитијим јавним локацијама. Ово ће бити прилика за младе и неафирмисане уметнике. Добиће и хонораре од града јер на тај начин желимо да их подржимо зато што су дуже од годину дана живели без прихода. Ово нису концерти за велике звезде, биће ту различите врсте музике, од џеза до класике, и свако ће моћи да изабере нешто за себе – навео је Весић.

Дечји кутак биће организован на Тргу републике, испред Уметничког павиљона “Цвијета Зузорић”, у Парку војводе Вука и на Косанчићевом венцу.

У оквиру пратећег програма постојаће сцена за младе где ће фестивалској публици бити приказано десет представа у виду годишњих испита, дипломских и мастер радова студената уметничких академија. На програму дечјег Белефа пак наћи ће се пет хит позоришних комада.

Највећи део програма Београдске летње сцене биће изведен на Калемегдану, на платоу код Победника и на платоу иза Природњачког музеја и у оквиру овог сегмента биће изведено 13 представа (чак осам ће имати премијерно извођење), два музичка и два играчка концерта.

Посебно се може издвојити комад “Путовање изван средишта земље”, који ће имати премијеру 28. јуна, а изводиће се у аутобусу, на аеродрому и у авиону, где ће током лета имати чак три извођења за 150 путника. Аутор режије и концепта је Владимир Алексић. Премијера представе “Ова ће бити иста” (30. јун) биће одиграна у Атељеу 212, представа “Цемент Београд” (28. јуна) на сцени Београдског драмског позоришта, а премијера представе “Сан летње ноћи” (9. јула) у Малом позоришту “Душко Радовић”.

Београдску премијеру на Калемегдану имаће представе “Улога моје породице у светској револуцији” (1. јул) Крушевачког позоришта и Народног позоришта Приштина, “Ко је убио Џенис Џоплин” (2. јул) Српског народног позоришта, “Лавина” (3. јул) ПУЛС театра из Лазаревца и регионалног позоришта Нови Пазар. Народно позори- ште Приштина, са седиштем у Грачаници, представиће се београдској публици представом “Рибарске свађе” (7. јул). Велико изненађење овогодишњег фестивала је наступ светске звезде оперске диве Елине Гаранче. Она ће се београдској публици представити у концертном извођењу опере “Кармен” 4. јула заједно са сопраном Маријом Јелић и Опером и Оркестром Српског народног позоришта.

– Белеф ће постати један од највећих фестивала не само у Београду него и шире јер тра- је два месеца. То је прилика да људи који су у граду, као и они који долазе, професионалци који играју и наступају, буду део нечега што је ново и квалитетно. Добро је да се фестивали након двадесетак година редефинишу и то је увек потребно као нека врста нове енергије. Ми смо све наше манифестације и у време короне успели да сачувамо и да им одржимо континуитет, тако да на овај начин шаљемо једну поруку да је то пример како може да се ради и у те- шким условима. То ће бити забележено и за касније да је град Београд у ово тешко време направио неке велике ствари на пољу културе. Шаљемо поруку да је заједнички рад веома важан, да доводи до тога да култура побеђује, што је један од слогана који смо користили за манифестацију Дани Београда – изјавио је Иван Карл, градски секретар за културу.

Како је најављено, на програму ће се наћи и сценско читање драме Феђе Стојановића “Ја, Феђица”, коју је недавно преминули глумац имао жељу да изводи у позоришту.

Концерт ансамбла Коло биће одржан 28. јуна, а Уна сага сербика ће премијерно извести “Слово љубави” 9. јула на Калемегдану.

Улазнице за све представе и програме Београдског летњег фестивала Белеф налазе се у продаји и могу се купити на билетарници Културног центра Београда, у позоришту Атеље 212 и онлајн преко сајта Белефа.

Додај коментар: