Scroll Top

Чак три признања за Николу Радановића на Светском фестивалу у Русији!

cak-tri-priznanja-za-nikolu-radanovica-na-svetskom-festivalu-u-rusiji
Сличне теме

НИКОЛА РАДАНОВИЋ ИЗ РУСИЈЕ: ЧАСОПИС БОРБА ОДУШЕВИО СТРАНЦЕ НА ФЕСТИВАЛУ МЛАДИХ

Руска Федерација је ове године била самостални домаћин реномираног и највећег Светског Фестивала младих „World Youth Festival 2024“ на југу Русије, тачније у олимпијској престоници Сочију који дуги низ година окупља представнике земаља из целог света.

Овогодишњи представник из Србије, Никола Радановић, иначе менаџер у медијима, новинар и уредник који је на најбољи могући начин повезао две братске земље, тврди да му је ово искуство променило живот и да је успео да Републику Србију уједини са бројним земљама широм света.

„Светски Фестивал младих је засигурно ове године окупио најбоље представнике из целог света. Међу њима су били званичници, младе дипломате, стручњаци из области међународних односа, научници, оснивачи бројних удружења, медијски и културни радници, лидери, уметници… Имао сам прилике да учествујем у дешавањима Републике Аргентине, Краљевине Мароко, Египта, Италије, Краснодарског краја, Санкт Петербурга, али и да подржим колективну иницијативу заједништва и очувања традиционалних вредности. На пријему код политичара и представника Владе Аргентине,  разговарали смо о културној размени и подстицају више од 30 000 Срба који живе данас на територији Републике Аргентине. Иначе, Аргентина подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и не признаје независност Косова. Затим сам остварио изузетну сарадњу са Краљевином Мароко и Кинезима из ове земље, а потом од њих добио признање за постицај међународних односа.“

Изјавио је Радановић и наставио:

„Осећао сам се као код своје куће са браћом Русима у програмима Краснодарског краја, Каљининграда, Санкт Петербурга и др. Немогуће је речима пренети личне импресије и показану љубав према нама Србима. Дефинитивно Русија преузима водећу улогу у неговању међународне сарадње младих без граница или баријере, превазилазећи поделу држава на било какав начин. Своје путовање настављам у Севастопољ на Криму и у Москву, када ћу бити у прилици да се обратим страним делегатима и Русима, после пријема код губернатора Севастопоља.“

Признање и награда Мароканско-кинеског Савеза из Краљевине Мароко, уручени су Радановићу на свечаној церемонији доделе признања у Белгородској дворани, а испред националног Института централног комитета Савеза младих за подстицај међународних односа и изванредно пријатељство остварено на овом фестивалу, уз како пише, уважавање дугогодишњих односа Србије и Марока. У писму је истакнуто: Живело пријатељство наших земаља, живело пријатељство наше младости!
Свим учесницима и грађанима Русије, посебан утисак је оставила велика парада младих.

„Млади са целе планете заједно“ која је послала поруку мира и љубави, а на којој су се куриозно ујединиле делегације из Републике Србије, Црне Горе и Републике Српске у једну колону као једна делегација под српским барјаком и са српским песмама. Одлуком дирекције Фестивала и Екатерине Антонове, Николи Радановићу је уручено још једно признање за учествовање на фестивалу уз пропратне речи: Ваш долазак у Град светске омладине учинио је фестивал највећим и најупечатљивијим омладинским догађајем године.

Последњи дан Фестивала су посетили највиши званичници Руске Федерације, високи функционери, министри, представници великих националних корпорација. Председник Руске Федерације г. Владимир Путин, Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров и директор департмана за информисање и штампу Министарства спољних послова г-ђа Марија Захарова посветили су време гостима Фестивала без политичке баријере, слободно комуницирајући са омладином. Председник Руске Федерације је говорио о једнакости и правди, о традицијама породице и узајамне помоћи, о служењу отаџбини и одговорности за њену судбину.

Уверили смо се да је овај фестивал на најпријемчивији начин спојио све народе из 180 земаља. Да ли ће млади успети да мењају свет, учине га бољим и мирним местом за живот? Верујемо да снажна и хумана порука свих учесника да рата не буде, а било их је преко 25 000, када су се држали за руке, заиста отишла у свет и улила наду у боље сутра.


БОРБА СЕ ЧИТА У РУСИЈИ!

Желећи да приближи српску културу, традицију, српски језик и писмо, Никола Радановић је представницима из целог света поклонио фебруарско издање Борбе, коју су странци прихватили са огромним одушевљењем, као поклон из Србије. Тако је БОРБА убедљиво била најчитанија на Светском фестивалу младих у Русији. Наш часопис је такође дониран и великој библиотеци у Сочију. БОРБА је отпутовала у Аргентину, Перу, Чиле, Венецуелу, Индонезију, Мароко, Египат, Казахстан, Габон, Републику Конго, на Хималаје и многе друге земље. Стога, можемо рећи да је наш часопис о култури читан и широм света, те да је културна мисија једног Србина али медијске редакције успешно остварена.


Аутор : Никола Радановић

Фото: Приватна архива

Додај коментар: